Sel kolmapäeval astusid Kohtla-Järve vereteenistuse osakonda kaks noort narkomaani, kes soovisid läbida HIV-testi. Noormehed pidid aga lahkuma, sest neil puudus ravikindlustus, kirjutas Postimees.

"Sel juhul maksab test 35 krooni, kuna neil aga raha polnud, ei saanud me seda teha," ütles osakonna juhataja Oksana Avdejeva.

Kohtla-Järve linnaarsti Tatjana Šlõki sõnul saavutati reede hommikul linnavõimudega kokkulepe, et omavalitsus maksab ravikindlustuseta isikute HIV-testid kinni.

Ida-Viru maakonnaarst Eduard Dobrõi suutis reedel vastava kokkuleppe sõlmida ka Jõhvi võimudega.

Kümmet inimest, kes neljapäeval Puru haigla naha- ja suguhaiguste osakonda vabatahtlikult vereanalüüsile tulid, võib otseselt seostada Narva narkomaanide seas puhkenud HI-viiruse paanikaga.

Šlõki sõnul on kümnest analüüsi andnud inimesest ühel esialgne test positiivne, ent see läheb kordustestimisele Tallinna. Kordustestid maksab kinni riik, möödunud nädalal eraldas valitsus selleks 700.000 krooni.

Ravikindlustusega inimesed, kes soovivad HIV-testi läbida, peavad pöörduma perearsti poole. Arst suunab nad analüüsile, mida tehakse nii Kohtla-Järve haigla vereteenistuse osakonnas kui ka Puru haigla naha- ja suguhaiguste osakonnas.

Avdejeva sõnul on see, et omavalitsused esimeseks testiks raha eraldavad, küll positiivne, ent ei lahenda veel kõiki probleeme.

"Kui narkomaanid meile tulema hakkavad, ei tule doonorid, sest nad kardavad aidsi nakatuda," lausus Avdejeva. "Seepärast on tarvis leida eraldi ruumid, kus neid analüüse võtma hakatakse. Samuti on meil vaja lisavarustust. Nii või teisiti tuleb need küsimused lahendada riiklikul tasemel."

Narvas on HIV-positiivseks tunnistatud ligi iga teine analüüsi andma tulnud narkomaan ja nende arv on jõudnud sajani.

Möödunud nädalal tegi Narva aidsikabinet tasuta vereteste Sillamäel ning ligi poolesajast vabatahtlikult analüüsile tulnud inimesest ei olnud ühtegi HIV-positiivset — leiti vaid üks süüfilisehaige. Spetsialistid järeldasid sellest, et HI-viirus pole Narvast kaugemale jõudnud.