Eesti peaministrit mehe suguorganiks sõimav venekeelne roppus “Ansip h…i” ilmus kaht kaevurit kujutava monumentaalskulptuuri äärele aprillisündmuste ajal, kirjutab Põhjarannik.

Kuigi Kohtla-Järve sümbol asub otse valitsushoone vastas, ei märganud juhtkond grafitit enne, kui jobu-sõna kasutamise pärast oma väravasildil linnalt ettekirjutuse saanud Marika Parkman üle-eelmisel nädalal sellele tähelepanu juhtis. “Ma tõesti ei näinud varem,” nentis Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov, kes ootab politseilt sodija väljaselgitamist ning karistamist.

Parkman, kes sai jobu-sildi pärast väärteomenetlust alustanud Kohtla-Järve aselinnapealt Jüri Kollolt trahvihoiatuse, esitas üle-eelmisel nädalal linnavalitsusele kaebekirja, kus nimetas grafitit riigikorravastaseks ning juhtis tähelepanu linna heakorraeeskirjale, mis keelab avalikus kohas ebasündsad väljendid.

“Kohtla-Järve linnavalitsus tehku oma plats puhtaks, enne kui tuleb teise õuele luuaga vehkima,” kommenteeris Parkman toona Põhjarannikule oma kirja, kus palus välja selgitada monumendi omaniku ning alustada tema suhtes väärteomenetlust.

Pronksiöö külvas Kohtla-Järve avalikku ruumi teisigi Ansipit sõimavaid roppusi, mis seal tänini püsivad. Nii seisavad Ahtme linnaosas ühe maja seinal üle poole aasta puutumatuna varesejalad, mis nimetavad Ansipit pederastiks. Sama kaua on Kohtla-Järve volikogu kommunikatsiooni- ja keskkonnakaitsekomisjoni esimees Voldemar Lehter lasknud oma garaaži seinal ilutseda venekeelsel hiigelkirjal “Ansip — Hitler”.