Kogukonna pahameele põhjustasid riigi infosüsteemi ameti tuvastatud riigihangete seaduse rikkumised, mis päädisid majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi septembrikuise otsusega küsida sihtasutuselt tagasi ligi 40 000 eurot toetusrahasid, mis olid eraldatud Eesti maatunnusega domeeninimede haldamise süsteemi uuendamiseks, vahendas ERRi uudisteportaal.

Interneti kogukonna esindaja Siim Tuisk ütles, et minister käitus sihtasutuselt raha tagasi küsides õigesti, kuid interneti kogukonda huvitab, et kas sihtasutus küsib ministeeriumi poolt välja nõutava raha Marek-Andres Kautsilt tagasi, kuna selleks on sihtasutusel seadusest ja juhatuse liikme lepingust tulenevalt õigus.

Riigi infosüsteemi amet (RIA) kontrollis sihtasutuse korraldatud domeenisüsteemi korraldamise riigihankeid ning tuvastas, et toimunud on mitu riigihangete seaduse rikkumist.

Eesti interneti sihtasutuse juhatuse esimees Marek-Andres Kauts (IRL) lahkus juhatuse liikme kohalt mais ning septembris sai tema ametipärijaks endine riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul.

Sihtasutus esitas ministeeriumile vaide

Eesti interneti SA juhatuse liige Jaanus Tehver teatas Delfile, et hetkel on lahendamata küsimus sellest, kas sihtasutusele esitatud tagastusnõue on põhjendatud või mitte.

"See asjaolu kuulub kõigepealt tuvastamisele majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis läbi vaide lahendamise, mille sihtasutus esitas ministeeriumile reedel," rääkis Tehver.

Tehver märkis, et sihtasutuse poolt riigihangete läbiviimise eest vastutanud isikutele nõude esitamine on võimalik vaid juhul, kui seaduse rikkumine on lõplikult kindlaks tehtud.

"Otsuse selle kohta, kas ja kelle vastu nõue esitada, teeb sihtasutuse juhatus vastavalt asjakohastele õigusaktidele ja poolte vahel kehtinud lepingute tingimustele, olles eelnevalt ära kuulanud sihtasutuse nõukogu seisukoha," rääkis Tehver.