Soome mereuurija Ari Seinä ütles ajalehele Helsingin Sanomat, et tavalisel talvel on jää maksimumulatus Läänemerel 200.000 ruutkilomeetrit.

Tänavu talvel katab jää juba praegu umbes nii suure ala, kuigi jää suurimat ulatuvust on oodata alles veebruari lõpus ja märtsi alguses. Läänemere kogupindala on umbes 370.000 ruutkilomeetrit.

Viimane tänavusega võrreldav olukord oli 1979. aasta talvel.

Botnia laht on jäätunud peaaegu kogu ulatuses ja viimased vabad alad selle lõunaosas jäätuvad ilmselt lähipäevil. Soome lahel kulgeb jääpiir Ahvenamaalt Saaremaani. Kemi sadamast väljuv laev peab avavette jõudmiseks läbima 450 kilomeetrit, tavalisel talvel piisaks jaanuari alul 130 kilomeetrist. Ka Hankost jääb avavesi 55 kilomeetri kaugusele.

Seinä lisas, et Soome lahe idaosa katab umbes poolemeetrine jää, tavaliselt on selle paksus 20 sentimeetrit. Helsingin Sanomate andmeil on seitse Soome üheksast jäämurdjast juba praegu merel ning kaht viimast valmistatakse selleks ette. Sisu asub tegevusse juba sel ja Nordica hiljemalt järgmisel nädalal.

Ajaleht lisas, et ei Eesti ega Venemaa pole Soomelt ametlikult jää murdmiseks abipalvet esitanud ja tegelikult kuluks kogu võimsus Soomele endalegi ära.