“Menetluse käigus ei õnnestunud tuvastada, et keegi oleks koerte surmas süüdi,” tunnistab Pärnu politsei juhtivkonstaabel Riho Karotam Pärnu Postimehele.

“Oleksin siiski tahtnud teada, kas koeratoit oli mürgine. Mind huvitas see väga, sest oli inimesi, kelle koerad tarbisid Eestisse Kesko Food ASi vahendusel tarnitud Eco koeratoitu kanalihaga ja kelle loomadega ei juhtunud midagi. Samal ajal oli üle Eesti neid, kelle lemmikud surid või jäid haigeks,” märgib ta.

Juhtivkonstaabel tõdeb, et menetlus on lõppenud ning Kesko Foodi ei ole alust kõlbmatu koeratoidu tarnimises süüdistada. Enamik ekspertiise tunnistas toidu puhtaks, samuti olid korras tarnimiseks vajalikud paberid korras.

Politsei lisaekspertiise ei määranud, sest surnud tõukoerte omanik Dina Korna laskis neid omal käel teha nii Riias kui ka Helsingis, analüüse tegi ka Kesko Food. Kõik eksperdid andsid uurijale kogu menetlemise ajal mõista: väga raske on midagi leida, kui sa ei tea, mida otsid.

Riias asuv International Federation of Independent Experts SNFF, kuhu Korna omal käel proovid saatis, tuvastas ainnukesena pestitsiide üle ettenähtud normi.

“Paljud küsimused, mida esitasin Riia laborile, jäid vastuseta. Pealegi selgitati mulle, et analüüside tegemine on nagu kohvipaksult ennustamine: gramm siia ja gramm sinna, metoodika siia ja metoodika sinna, ning tulemused võivad olla hoopis teised. Pealegi ei pruugi igas grammis mürki olla,” meenutab juhtivkonstaabel.

Koeratoidu valmistas Venemaal Peterburis asuv Taani firmale Arovit Petfood kuuluv tehas ZAO Crona.

“Oleks tulnud hakata otsima, kust toodi tehasesse tooraine, vili ja kanad, kelle liha koeratoidu sisse pandi. Eesti põllumajandusteadlaste hinnangul võidi juba kanu sööta viljaga, milles leidus pestitsiide. Tegu võis olla sünergismiga, mida on raske tõestada,” räägib Karotam.

Tarnija Kesko Food lõpetas Eco toidu toomise Eestisse, kui selle varud lõppesid.

Eco kanalihaga koeratoidu müük algas säästumarketites 2003. aasta septembris. Detsembris hakkasid koerad haigestuma ja surid Korna kuus tõukoera, veidi aega hiljem puhkes mürgistustebuum üle Eesti.

Koerakasvataja Maiu Rõbakova otsis abi Põlva väikeloomakliinikust 9. jaanuaril  — saksa lambakoer sai tagumiste jalgade halvatuse. “Andsin sama toitu, mida Korna: valmistatud 27. novembril ja templi peal oli veel “brigada 4””.

Järgnesid kasside-koerte mürgistused ja surmad Kuressaares, Viru-, Tartu- ja Harjumaal, ka Tallinnas.