Kui purjus pensionär Viivi Pärnus T-Marketi juures pisivargusega vahele jäi, siis kuulsid politseinikud tema käest, et nad on vanad litsid, võmminäod ja alam rass. Politseitöötajat Veiko Tugedami nimetas Viivi vanaks m…ks, seaks ja närakaks, kirjutab Eesti Ekspress.

Kohus mõistis Viivile karistuseks pool aastat sättega, et kui naine katseaja jooksul midagi kurja ei tee, siis karistust täitmisele ei pöörata.

Antsla politseikonstaablitele Tarmo Mittile ja Juhan Härrale tekitatud kahju on kohtusse jõudnud koguni kahel korral. 26-aastane töötu Tarmo Lindmetsa kasutas solvamiseks väljendeid „kuradi m…d ja t…d” ning ähvardust „ma n..un teid läbi, n…n ribadeks”. Töötu Sulev Laidla nimetas kumbagi konstaablit värdjaks, t…apeaks ja kukeks ning Mitti eraldi m…ks ja alkohoolikuks.

Laidlal tuli 7500 krooni trahvi maksta, Lindmets pääses kolmekuuse karistusega tingimisi.

Võru maakohtu kohtunik Kersti Vosman pidi kohtualuselt P. Kongolt kuulma järgmist: „Käitusite nagu laps, nagu andja-võtja kassiperse lakkuja. Mul puudub igasugune lugupidamine sellise kohtuniku vastu.” Valga maakohus mõistis sellise suupruukimise eest 15 288 krooni trahvi, ent riigikohus tühistas otsuse.

Kodakondsuseta Vadim Kolesnikov istus kahe eestlasest politseiniku sõimamise eest trellide taga rohkem kui poolteist kuud. Mida ta täpselt ütles, see pole Ekspressile teada.

Reaalse vabaduskaotuse sai ebatsensuursete sõnade eest ka kuue klassi haridusega tartlane Jaanus Savason, kes sõimas teda joobeekspertiisi toimetanud politseinikke. Ilmselt oli sõim kohutav, sest kohtuotsuses ei esita sellest ühtegi rida.

Alates uue karistusseadustiku kehtimahakkamisest 2002. septembris on „võimuesindaja või avalikku korda kaitsva muu isiku laimamine või solvamine seoses tema ametikohustuste täitmisega” kriminaalkuritegu.

Veel väljavõtteid politseinikke solvanud lausetest ja karistustest:

Lapspolitseinik — trahv 2500 krooni;
Debiilikud — trahv 8000 krooni;
Koer! T..a! Mäger! Siga! — 10 000 krooni trahvi;
Jõgeva politseis töötavad ainult t..d ja s..apead — neli kuud tingimisi vangistust