Väikemõisa lastekodu direktor Lembe Leppmets ütles ajalehele Sakala, et ühe lapse toidu peale on päevas ette nähtud 17 krooni.

Politsei teenistuskoera toidurahaks on ette nähtud 23 krooni päevas ja piirivalve teenistuskoera toidurahaks 20 krooni.

Kaitseväelase toiduraha suurus on päevas 60 krooni, ühe vangi päevane toiduraha on 13-14,5 krooni.

Väikemõisa väikelastekodule eraldas riik tänavu lapse kohta 1260 krooni, mis on neljandiku võrra vähem kui mullu. Kui eelmisel aastal anti lastekodu 35 lapsele 2,36 miljonit krooni, siis tänavu peavad 40 last hakkama saama 2,09 miljoni krooniga, kirjutas Sakala.

Niinimetatud pearaha ühe lapse kohta on selles lastekodus 4160 krooni, kuid direktori sõnul peaks see ainuüksi lapse esmaseid vajadusi arvestades olema vähemalt 6000 krooni.

Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja ning Eesti laste hoolekandeasutuste juhtide ühenduse juhatuse esimehe Pille Vaiksaare sõnul on rahahädas peamiselt puuetega lastega ja väikesed maal asuvad lastekodud.

Sotsiaalministeerium lastekodude eelarveraha kulutamist ja jagamist asutusesiseselt ei reguleeri. Eelarve jaotab kuluartiklitesse lastekodu juhataja ja selle kinnitab asutuse haldaja — kas maavanem, omavalitsusjuht või eraõigusliku asutuse kõrgeim organ.

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel ei tehta raha jagamisel vahet linnas ja maal asuvate lastekodude vahel. Erinevus Tallinna lastekodude ja maal asuvate lastekodude vahel võib tuleneda sotsiaalministeeriumi asjatundjate väitel sellest, et Tallinna lastekodud on munitsipaalomanduses, Viljandimaa lastekodud aga näiteks riigi omanduses.

Kuna Tallinn on üks rikkamaid omavalitsusi Eestis, siis on tal võimalik oma eelarvest lastekodudele riigieelarvest saadavale rahale ka linna raha juurde anda.