30. jaanuari öösel pidid päästjad kahe põlema süüdatud maja kustutamiseks müttama üle põlve ulatuvas lumes ja vedama mitusada meetrit voolikut. Juba toona oli pererahva koer õues keti otsas ning värises nagu haavaleht. Ulualust otsis ta tellistest laudahoonest, kirjutab ajaleht
.

Kuigi esimesed öökülmad on juba ära olnud, ei olnud möödunud nädala lõpul looma tingimused paranenud ja ta elas keti külge aheldatuna ukseta laudas, mille nurgas on prügihunnik. (Vaata fotot!) Laupäeva õhtul looma seal enam ei olnud. Kuhu ta viidi, selle kohta omanikult eile kommentaari saada ei õnnestunud.

Koera eest hoolt kandva Salme Tamme kinnitusel olnud koer terve talve alevis. "Suvel, kui ma ise pidevalt maal olen, on ka koer seal. Talvel toon ta jälle alevisse," ütles Salme.

Naaber rääkis, et suvel käisid inimesed maja juures küll tihedamalt, kuid nüüd harvemini. "Ükskord, kui vihma sadas, tilkus loomale räästast vett kaela. Koer ulgus nii, et ei julgenud talle appigi minna," sõnas naaber.

Mitu korda nädalas Salme hoolealust vaatamas käib, ta öelda ei soovinud. "Ma ei pea sellest üldsusele teada andma," lausus naine. Küsimusele, kas praegused elamistingimused on koera jaoks normaalsed, vastas Salme: "Ma arvan küll. Mis nendel tingimustel siis viga on, ma ei saa aru?" Naise sõnul olevat koer 14 aastat vana ja pidanud korra isegi söömise ajal jala pealt maha kukkuma.

Oktoobri algul taasasutatud Eesti Loomakaitse Liidu juhatuse liige Heiki Valner juhtis tähelepanu, et Eestis kehtib koerte ja kasside pidamiseks eeskiri, kus on kirjas nii keti pikkus kui ka see, milline peab koera kuut välja nägema.

"Kuut peab olema maapinnast kõrgemal, tuule- ja vihmakindel ja kuudis pehme küljealune. Tuule ja vihma eest hoone küll hoiab, aga kuna ust ees pole, siis on seal jahe," ütles Valner.

Koera kuut peab vastama koera mõõtudele, sest kuudi kütab soojaks koer ise oma kehaga. "Nii väike koer, ükskõik kui karvane ta ka poleks, ei jõua suurt hoonet soojaks kütta," sõnas Valner.

Koer näeb tema sõnul räpakas välja, mis tähendab, et looma karvkattes võivad elada parasiidid. "Kui see tõele vastab, ei pea karvastik sooja. Kuuris prahihunnikus elaval koeral küll hea olla ei ole," lausus Valner. Milline on koera tervislik seisund, saab öelda veterinaararst.

Jaanuari lõpus toime pandud majade süütamise kohta alustas politsei küll kriminaalmenetlust, kuid see lõpetati, sest süütaja ei olnud süüdiv. Isik ei ole süüdiv, kui ta teo toimepanemise ajal ei olnud võimeline aru saama oma teo keelatusest või oma käitumist vastavalt sellele arusaamisele juhtima.