7. jaanuar algas 66-aastasele Elmar Kappakule politsei arestimaja kainestuskambris, kust ta pärast trahvikviitungi väljakirjutamist minema lasti, kirjutas Pärnu Postimees. Sama päeva pärastlõunal tuli mees tagasi ja istus politseimaja garaaþide juurde maha, kuna ei suutnud enam kõndida.

Arestimaja juhtivinspektori Tarmo Vanamõisa sõnul nägi üks nende töötajatest Kappakut õues ja aitas ta trepile istuma.

“Mees kurtis, et tal on raske liikuda ja talle kutsuti kiirabi,” rääkis Vanamõisa ajalehele.

Arestimaja velsker ütles, et mees ei kurtnud muud kui käimisraskusi.

Kiirabiarst Tiina Rea otsustas kodutu varjupaika sotsiaaltöötajate järelevalve alla viia. Mees oli alatoitumusest nõrk, mingeid valusid ei kurtnud ja kõndis omal jalal autosse, seega ei osanud kiirabiarst tal midagi tõsist kahtlustada, kirjutas Pärnu Postimees.

8. jaanuari hommikul kutsusid varjupaiga töötajad uuesti kiirabi välja, sest maja oli vaja tühjaks saada, kuid Kappak ei võtnud jalgu alla. Kiirabiarst Silvi Prihhodko kontrollis mehe käsi ja jalgu: need liikusid ja inimene valu ei kurtnud.

9. jaanuari hommikul hakkasid sotsiaaltöötajad Kappakut enne arsti juurde viimist puhtaks pesema ja avastasid, et tema sokkides jalad on üleni verised ja naharibad lipendavad. Taas kutsuti kiirabi, mis mehe kohe haiglasse viis.

Pärnu haigla ortopeediaosakonna juhataja Aldin Talving ütles, et Kappaku mõlemad labajalad amputeeritakse. Ta avaldas kahtlust, kas jalgade seisundi avastamine kohe olekski aidanud ja nad amputeerimisest päästnud.

“See patsient on sügavalt haige inimene. Tal on välja kujunenud mõlema jala märg gangreen, mille märk oligi jalgade veritsemine. Lisaks on mehel ainevahetuse häire ja arterite umbumine. Kõik märgid viitavad sellele, et jalad on külma saanud kunagi varem, uus jahtumine vaid ägendas haigust,” rääkis Talving ajalehele.

Pärnu haigla erakorralise meditsiiniabi teenistuse juhataja Külvar Mand oletas, et ilmselt oli Kappaku valutundlikkus alkoholi tõttu kadunud.

Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna kodutute hoolekande peaspetsialist Raul Kivi ütles, et kodutute varjupaigas pole praegu meditsiinitöötajat, muidu oleks selle juhtumi korral operatiivsemalt reageeritud.