Veebruari alguses jõudis riigikogulasteni teade, et seoses sissepääsu- ja turvakorra muudatustega keelatakse lemmikloomadega riigikogu hoonesse sisenemine. 18 saadiku ühispöördumiseni viinud plaan läbi ei läinud. Poliitikute ja kantselei vaheliste läbirääkimiste tulemusel jõuti kokkuleppeni, et lemmikloomadega pääseb ka edaspidi riigikokku.

Uue riigikogu kinnistute sissepääsu- ja turvakorra on nüüdseks heaks kiitnud ka riigikogu juhatus. "Selle kohaselt võib Toompea lossi vajadusel siseneda teenistus- või juhtkoeraga. Samuti võib Riigikogu liige ja kantselei teenistuja siseneda lossi lemmikloomaga, kui looma saab hoida kolleege häirimata isiklikus tööruumis," kinnitas riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver Delfile.

Teenistujal on loomaga sisenemiseks vajalik vahetu juhi nõusolek. "Teenistuja saab oma lemmiklooma kokkuleppel kaasa võtta ka ühistesse tööruumidesse," ütles Seaver.

Kui varasemas sissepääsu- ja turvakorra uuendamise kavas olid lemmikloomad koos relvade ja lõhkeainega keelatud objektide hulgas, siis nüüd on lemmikloomadega sisenemine eraldi sätestatud.

Märtsis otsiti tasakaalupunkti töökeskkonna ja lemmiklooma omanike murede vahel

"Riigikogu sissepääsu- ja turvakorra uuendamine on pooleli ning sel teemal käivad veel arutelud. Oleme arutanud erinevate osapooltega lossi sissepääsu võimaldamist koos lemmikloomaga, kuid oleks ennatlik väita, et midagi on lõplikult otsustatud," ütles riigikogu kantselei direktor Maria Alajõe 8. märtsil Delfile.

"Oleme kaalunud lemmikloomaga sisenemise lubamist vajadusel neile, kel isiklik tööruum või kolleegide nõusolek üksikjuhtumiteks," sõnas kantselei direktor.

Otsime tasakaalupunkti, mis tagaks hea töökeskkonna, esindusfunktsiooni täitmise ja lahendaks lemmiklooma omanike praktilised mured.
Maria Alajõe

Tema sõnul on paratamatu, et arvamused lemmikloomade riigikogu hoonesse lubamise osas erinevad. "Muidugi on mitmeid lemmikloomade lossi lubamise aktiivseid pooldajaid, kuid tuleb arvestada ka nende seisukohta, kes on selles osas tõrjuvad," märkis ta, lisades, et vastastel esineb näiteks allergiat ja loomade kartust.

Alajõe tõi välja, et Toompea lossi külastab aastas lisaks siin töötavatele inimestele umbes 50 000 inimest ja kõigile loomadega sisenemise võimaldamine tooks kaasa rea uusi turvalisuse, tervishoidu, muinsus- ja loomakaitse teemasid. "Otsime tasakaalupunkti, mis tagaks hea töökeskkonna, esindusfunktsiooni täitmise ja lahendaks lemmiklooma omanike praktilised mured," selgitas kantselei direktor toona.

Muudatused täpsustavad sissepääsu korda

Kantselei poolt sisseviidud riigikogu kinnistute sissepääsu- ja turvakorra muudatused on enamasti sissepääsu korda täpsustavad, millega pandi kirja seni toimiv praktika ning need ei too endaga kaasa suuri muutusi.

Alajõe kinnitusel kirjutati uues projektis lahti ka riigikogu istungisaali sisenemine, Pika Hermanni torni külastamine ja postisaadetiste kontroll, mis varasemas sissepääsukorras ei olnud otseselt reguleeritud, vaid toimis muudel alustel.

Uude korda oli plaanis sisse kirjutada ka, et lossi on keelatud siseneda loomade ja lindudega, välja arvatud juht- ja teenistuskoerad, mille vastu esitasid 18 riigikogu saadikut ühispöördumise.