Omanike keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul tuleb Eesti Gaasi korralekutsumiseks muuta seadust, et konkurentsiametil oleks õigus küttekandjate hindade alanemisel muuta gaasi hinda. „Praegu lähevad ettevõtted hinnatõusu nimel konkurentsiameti ukse taha väga kiiresti, kuid hindade langetamist püüavad nad edasi lükata nii palju kui võimalik,” selgitas Madiberk.

Varasema kahjumi katmine

Kuna nii kütte kui ka gaasi hinda tõstetakse üldjuhul ettevõtete enda initsiatiivil, siis on neid toiminguid puudutavad protseduurid väga selgelt paigas. Küll puudub üheselt mõistetav regulatsioon, kuidas ettevõtted peaksid käituma hindade alanedes.

Eesti Gaasi juhatuse liikme Raul Kotovi sõnul toetavad ka nemad kaugkütte- ja maagaasiseaduse muutmist. „Omanike keskliit osutab ühest küljest probleemile, mis ongi reguleerimata. Kuid asja teine pool on see, et hinnad on tegelikult langenud ja omanike keskliit unustab ära, et eelmisel aastal ei kallinenud gaas nii palju, kui tõusid õlihinnad,” selgitas Kotov.

Kuna eelmisel aastal tegid nii naftabarreli kui ka kütteõli hind uusi ajaloolisi rekordeid, siis teenisid gaasiettevõtjad Kotovi sõnul kahjumeid, mida praegu kaetakse. Uus hinnalangus tuleb Eesti Gaasis arutusele suvel ja juhul, kui õli ja nafta hind jäävad praegusele tasemele, langeb gaasi hind oktoobris.

Konkurentsiameti juht Märt Ots prognoosis veel eelmise aasta lõpus, et kütteõli praegust maksumust arvestades võib gaasitarbijaid selle aasta alguses ees oodata 50–60-protsendine hinnalangus. Eile rääkis Ots, et praegu kehtiv gaasi hind on põhjendatud, kuid juba lähikuudel peaks see taas langema. „Jälgime, kuidas gaasi hind langeb, ja kui ta jätkab sama trendi, siis teeme Eesti Gaasile meeldetuletuse, et hinda peaks varem langetama,” lisas Ots.

Siiski viitas Ots probleemile, et praeguses õigusruumis võib uute tariifide kehtestamine kesta ettevõtte vastuseisu korral ligi pool aastat „Võib öelda, et enne saab kütteperiood läbi, kui ettevõte tegelikult on kohustatud hinda langetama,” lisas Ots.