Eesti ühe suurima rukkikasvataja Tartu Agro juhi Aavo Möldri sõnul pole rukki veskisse viimine lihtsalt rentaabel, selle kokkuostuhind on madal, kirjutab Postimees.

Madala hinna aga on põhjustanud peamiselt Lätist ja Leedust pärit odavam rukis. Selle tingivad soodsamad ilmastikutingimused.

Läti ja Leedu rukkikasvatajad müüvad oma rukist umbes 1400-kroonise tonnihinnaga, Eesti talunikel oleks Möldri hinnangul kasumisse jäämiseks vaja rukkitonni eest saada vähemalt 1800 krooni. “Mina ei ole sugugi kindel, kas järgmisel aastal Eestis enam üldse rukist kasvatatakse,” tunnistas Mölder.

Varasematel aastatel päästis hädast riigi viljareserv, mis talunikelt osa rukkist turuhinnaga kokku ostis. Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse liige Olavi Kreen ütleb, et Eesti aastane rukkitarbimine on umbes 40 000 tonni, millest kodumaine rukis moodustab vaid 10–20 protsenti. “Viimase viie aasta jooksul on kodumaise rukki kasvatamine langenud alla Eesti omavarustuse piiri, kuid seda, et talunikud on hakanud rukist loomasöödaks muljuma, pole varem veel olnud.”

Nimelt muljuti Jõgevamaal Perevara AS-s kogu 100 hektaril kasvanud 500-tonnine rukkisaak loomasöödaks.