Peaminister Jüri Ratas kohtub esmaspäeval siseminister Mart Helme ja Mart Järvikuga, et olukorda selgust tuua. Delfiga rääkinud koalitsioonierakondade liikmed ütlesid, et homme algavad ka nende arutelud Järviku usalduskriisi osas.

"Uut teavet ei ole tulnud ja küsimus on pigem selles, kas faktid, mis on avalikkuses esitatud, peavad paika. Homme koguneme ja vaatame neile otsa," ütles Isamaa fraktsiooni esimees Priit Sibul.

"Martin Helme on öelnud, et valetaval ministril pole valitsuses kohta. Eks kõik koalitsiooni osapooled näevad vaeva lähipäevil, et tõestada oma vastavaid väiteid. Eksimine, mitte mäletamine, teadlik valetamine - need piirjooned tehakse selgemaks, siis tuleb ka hinnang," sõnas Keskerakonna fraktsiooni liige Jaanus Karilaid.

Nii Martin kui Mart Helme kinnitasid, et mitu korda valetamisega vahele jäänud Järviku ministrikohalt tagasi kutsumine või tagandamine ei tule kõne alla. Martin Helme sõnul pole Järviku skandaalist valitsuses mingit tüli tekkinud, kuid arusaadavalt ootavad osapooled selgust, mis on juhtunud ja mis edasi saab.

"Arutame asjad läbi ja korrastame oma read, umbusaldus on ju nagunii tulemas," kirjutas Helme eile Facebookis.

Helme viide umbusaldusele ilmestab tema varasemat väljaütlemist, et Järviku ministritool ei kõigu. Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid on lubanud ministrit umbusaldada, kui ta homme ise tagasi ei astu.

Nii Karilaid kui ka Sibul ütlesid, et kui maaeluministri teadlik valetamine leiab tõestust, siis on Järviku tagasiastumine variant. "Väga keeruline oleks Järvikul siis nii jätkata," tõdes Sibul.

Ka Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder on varemalt öelnud, et kui süüdistused tõele vastavad, tuleb maaeluministril tagasi astuda.

Prokuratuur sihikul

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas kolmapäeval kriminaalmenetlust toimingupiirangu rikkumise paragrahvi alusel maaeluministeeriumi haldusalas toimuva asjus. Uurimine puudutab minister Mart Järviku nõunikku Urmas Arumäed, ent kahtlustust pole kellelegi esitatud. Reedel astus Arumäe ametist tagasi - ta väitis, et on süüta, kuid tahtis ministri tule alt välja tuua.

Siseminister Mart Helme sõnul on uurimine silmanähtavalt poliitiliselt motiveeritud. "Me näeme, kuidas sellesse on kaasatud prokuratuur, kes ühtedel puhkudel lõpetab ja teistel puhkudel algatab kriminaalasju ja teeb seda väga selgelt läbinähtavatel poliitilistel motiividel," ütles ta EKRE portaalis "Uued uudised".

Peaminister Jüri Ratas vastas Helme öeldu peale, et prokuratuur on oma töös sõltumatu. "Mina usaldan ning hindan Eesti prokuratuuri professionaalsust ja sõltumatust," kinnitas ta.

Valitsusele lähedalseisev EKRE poliitik Moonika Helme võttis samal teemal sõna sotsiaalmeedias, nõudes justiitsminister Raivo Aegi tagasiastumist. Järviku sõnul andis Aeg talle juriidilist nõu, millest tema väitel kogu kriis vallandus.

"Nii palju siis nõiajahist minister Järviku vastu. Justiitsminister Raivo Aegil on aeg valetamise eest tagasi astuda," ütles Moonika Helme.

"Praegu püüab igaüks omasid kaitsta. Selleks on hakatud süüdlasi valest kohast otsima," kommenteeris Sibul Helme väljaütlemist.

Loe maaeluministri usalduskriisi ülevaadet - mis kriisi põhjustas ja milliseid pöördeid on skandaal võtnud.