Salvestiste kustutamise eelnõu on tekitanud tüli juba nädalaid. Esialgu räägisid koalitsioonisaadikud, et kustutamine on vajalik, sest rahvusarhiiv ei taha lindistusi endale.

Avalikkuse surve alla sattunud rahvusarhiiv teatas seejärel, et nad ikkagi tahavad salvestisi endale. Selleks ajaks oli eelnõu aga juba teisel lugemisel heaks kiidetud ja seda enam muuta ei saanud. Võimalusteks oli kas see vastu võtta või tagasi võtta.

Esialgu proovis koalitsioon olukorda lahendada nii, et seadust ei muudetud, aga salvestised lubati ikkagi rahvusarhiivile, kui see neid soovib. Salvestiste kustutamise suhtes juba varem kriitilised sotsiaaldemokraadid suutsid aga seejärel Reformierakonda piisavalt survestada, et nad olid nõus eelnõu tagasivõtmisega. Tagasivõtmist esitleti täna pressiteates mõlema poole ühise sammuna.

Senise info kohaselt oli just Reformierakond eelnõu peamine toetaja ja sotsid olid pigem selle vastu. Täna teatas aga Reformierakond, et asjad pole päris nii.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal kommenteeris, et Reformierakond ütles eile koalitsiooninõukogus, et Reformierakonnal on riigikogu salvestisi puudutava eelnõu kohta küsimusi ja tegi ettepaneku eelnõu menetlemine kaotada. Sotsid tegid ettepaneku eelnõu ühiselt peatada.

Michal ütles, et juba paar koalitsiooninõukogu tagasi ütlesid nad, et Reformierakonna jaoks on see eelnõu probleem ja peaks kaaluma lõpetamist, sest see eelnõu on saanud pooltõdede objektiks.

"Oleme juba mitu nädalat seda meie initsiatiivil arutanud. Tegime sotsidega ühisotsuse," teatas Michal.

Salvestiste kustutamise osas käis ajakirjanduses elav diskussioon, kus enamasti leidsid kommentaatorid, et hävitamine on ajaloo talletamise seisukohalt lubamatu.

Eelnõu läbikukutamise aust soovis täna tükki saada ka IRL. Selle erakonna nimekirjas riigikokku kandideeriv Anvar Samost kommenteeris, et just IRLi surve tõstatas teema ja seega oli just IRL see, tänu kellele eelnõu tagasi võeti.

Tagasivõetud eelnõu käsitles ka mitmeid teisi punkte riigikogu töös. Näiteks oleks selle kohaselt komisjonide protokollid muutunud põhjalikumaks ja neis olev info oleks olnud avalik. Michali sõnul tullakse selle juurde riigikogu uues koosseisus tõenäoliselt tagasi.