Viimastel päevadel on koalitsioonipoliitikud arutanud maamaksu teemat mitmel korral. Näiteks esmaspäeval tõstatas maamaksu kaotamise idee valitsusliidu eestseisuses Reformierakonna Tallinna linnapea kandidaat Keit Pentus, kes soovis, et koalitsioon asuks koduomanikke puudutava maamaksu kaotamise eelnõu koostama. Ootamatult selgus, et Isamaa ja Res Publica Liidu esimehel Mart Laaril oli eelnõu juba tagataskust võtta, kirjutab Eesti Päevaleht.

Praeguse eelnõu järgi annaks võimuliit omavalitsustele õiguse vabastada koduomanikud oma elamualuse maamaksu tasumisest linnas kuni poole hektari ulatuses ja maapiirkondades kuni hektari ulatuses. Suuremate kruntide omanikud peaksid sellest piirist ülejääva maa eest siiski maksu tasuma.

Esialgu suhtuvad omavalitsused siiski võimuliidu algatusse leigelt, kuna raske majanduslik olukord ei võimalda linnadel ja valdadel loobuda ühestki kroonist. Näiteks keskerakondlasest Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut peab koduomanikele maamaksu kaotamist üldjoontes mõistlikuks, aga praegusel ajal paraku ebareaalseks plaaniks.

„Seda ideed võiks Tallinnas arutada tõsisemalt, kui 2011. aastaks on Tallinnas vesi ja kanalisatsioon välja ehitatud,” arvas ta.

Kokku kaotaks Tallinn Vitsuti sõnul koduomanikele maamaksuvabastust andes 220 miljonit. „Kui me selle tuluallika ära kaotaks, ei suudaks Tallinn täita Euroopa Liidu ees võetud kohustusi,” selgitas ta.

Politoloog Anu Tootsi arvates läheb maamaksu kaotamise teema omavalitsustes valijatele kindlasti kaubaks.

Reformierakonda kuuluva Tartu linnapea Urmas Kruuse arvates pole Tartus maamaks eriline teema, sest linn küsib oma elanikelt aastas maksu kordi vähem kui Tallinnas. „Kui Tartus maksavad inimesed krundi eest alla tuhande krooni aastas, siis Tallinnas on maamaksu summad ikka üüratud,” lisas Kruuse. Tartu teenib aastas maamaksuga ligi 14 miljonit krooni.

Omanike keskliit: kodualune maa olgu maksuvaba

Eesti omanike keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul on koduomanikud juba pikemat aega rääkinud sellest, et kodualust maad ei peaks maksustama.

Madiberki sõnul on tegemist hea algatusega, mille suurim puudus on see, et maksuvabastusest kujuneb erakondade poliitilise madina objekt.