Kloordioksiidi ehk MMSi juhtumis on valmimas esimesed vahekokkuvõtted. Oluline on, et väärteomenetlusest on saanud kriminaalmenetlus, kuigi juriidiliselt teistel alustel. „Kuigi MMS-iga seoses kriminaalmenetlust ei alustatud, siis alustati kriminaalmenetlus seoses teise samas Päevalehe artiklis ära toodud ainega DMSO. Nimelt kuulub DMSO ravimite hulka ning selle käitlemine ilma vastava loata on ebaseaduslik ja karistatav,“ kinnitas Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich.

Seni oligi probleem selles, et kloordioksiid on pestitsiidi koostisesse kuuluva kemikaalina vabalt saadaval ja kuigi selle joomine või pealemäärimine söövitab nii nahka kui ka siseelundeid, pole selle keelamiseks ühtegi regulatsiooni.

Menetluse juriidilise nimetuse muutumine ei mõjutanud kuidagi politsei seda osa, mis keskendus kloordioksiidi kasutajate ümberveenmist. Politsei on praeguseks suhelnud enam kui 30 perega, kelle kohta oli infot, et nad võisid kasutada MMSi alaealiste laste alternatiivraviks. Oli neid, kes kinnitasid, et lõpetasid kloordioksiidi endi ja laste peal tarvitamise niipea, kui said ajaleheartiklitest teada, et tegu on toksilise kemikaaliga. Nendes peredes oldi enne siiralt usutud MMSi ravitoimesse, kuna seda kuuldi kas sotsiaalmeediast või tuttavatelt. „Koduvisiite õnnetus teha 20 pere seas, kes olid väga koostööaltid, selgitasid mis põhjusel ja mil moel nad nn alternatiivravimit kasutasid,“ ütles Uldrich.

Paraku oli ka peresid, kus usk toksilise kemikaali ravitoimesse oli nii suur, et politsei jäeti ukse taha. Mõnel juhul suutsid politseinikud peret veenda vähemasti telefonitsi rääkima. „Kahe perega ei õnnestunud kontakti saada, viis leibkonda ei soovinud korrakaitsjatega suhelda, kolmel juhul viidi vestlus läbi telefoni teel,“ loetles Uldrich ja lisas, et väike osa neist, keda politseinikud külastasid, olid ka ise seotud aine propageerimisega.