"Laps tuli omal jala koju, verd ega kriime kusagil polnud, aga kella poole kuue ajal pöördusime EMOsse, sest tal algas kõhu- ja seljavalu ning süda läks pahaks," rääkis 11-aastase ohvri ema Delfile. "Läksime haiglasse kontrolli, aga see oli suur ehmatus, kui laps toimetati intensiivravi osakonda."

Ema sõnul avastati ultraheliuuringu käigus sisemised vigastused põrna ja soolte piirkonnas. Kuna öö möödus stabiilselt, siis on neiu nüüd siseosakonnas edasisel jälgimisel, kuni esmaspäeval tehakse talle uus täiendav uuring.

"Lapsed on väga julmaks läinud," sõnas ema, keda tüdrukutevaheline konflikt šokeeris. "Klassiõde rebis minu tütart juustest, peksis rusikate ja jalgadega."

"Teiste jutu järgi olevat vanemate klasside poisid üritanud tüdrukuid lahutada, kuid teine tüdruk oli klammerdunud minu tütre külge nii kõvasti, et tuli kutsuda õpetaja, kes nad lahutas," kirjeldas ema juhtunut. Ta läheb esmaspäeva hommikul kooli, et juhtunusse süüvida.

Ema sõnul on tülli pööranud tüdrukud osades tundides isegi pinginaabrid. Ta mõistab, et selliseid tüdrukutevahelisi sõnasõdu on ikka. "Olen siis öelnud, et proovigu need ikka ise lahendada," rääkis lapsevanem. "Kuna asi lõppes seekord nii tõsiselt, siis me teeme politseisse kindlasti avalduse, kui me saame haiglast vastava paberi kaasa."

Ema sõnul oli tema tütrele vahetunnis kallale läinud tüdruk pärast direktsioonis aru andmist koolist lahkunud.

"Minu tütar ütles, et neil oli sõnavahetus, aga ta ei tea, mis klassiõele ei meeldinud, et too talle kallale sööstis," rääkis naine. "Vastu ta ei suutnud hakata, see oli äkkvihahooga rünnak. Ta oli saanud valimatud hoobid veel kägaras olleski."

Ema viha ei pea, otsib lahendust

Naine ei pea enda sõnul kellegi peale viha. "Ma ei pea kellegi peale viha, aga kuna need juhtumid Eesti koolides lähevad järjest traagilisemaks, siis tuleb probleemiga midagi ette võtta, et neid juhtumeid ennetada või vältida," kõneles ta üldisemalt. "Antud juhul oli see trauma, kuid sellised sisemised vigastused võivad lõppeda ka palju traagilisemalt."

"Kooli ja selle tüdruku vastu ei ole mul midagi, aga ta ilmselt vajab professionaalset abi," pakkus naine, kelle abikaasa võttis ühendust ka teise tüdruku isaga ja teavitas juhtunust.

Tüdrukud läksid poiste pärast kaklema

Sõmeru põhikooli direktor Virge Ong rääkis Delfile, et kaks viienda klassi tüdrukut läksid omavahel poiste pärast tülli. Õppedirektorile antud seletuste põhjal rääkis direktor, et tüdrukud tegid oma igapäevaseid nalju ja ühel hetkel üks tüdrukutest lihtsalt vihastas ja läks teisele kallale.

Konflikt leidis aset vahetunni ajal koridoris järgmise tunni algust oodates. „Kui õpetaja neid lahutas, oli üks tüdruk teise juustes kinni,“ kirjeldas Ong. Haiglasse pöördunud tüdrukut oli teine jalaga kõhtu löönud. Direktor ei osanud öelda, kas teine tüdruk ka vastu lõi. „Mul on tõsiselt kahju, et see koolis niimoodi juhtus.“

Direktori sõnul suunas õppedirektor vägivallatsenud tüdruku koju. Teise jaoks koolipäev jätkus ja pärast konflikti oli laps koolis veel umbes kaks ja pool tundi. Seetõttu panigi direktor imeks, et asi nii tõsise pöörde võttis.

„Ta oli veel tunnis, käis söömas ja rahvatantsus,“ kõneles Ong. „Kuna me kaklust pealt ei näinud ja õppedirektori juures olles laps ei kurtnud halba enesetunnet, ei pöördunud me traumapunkti. Kui me oleksime koolis saanud aimu tema seisundist, me oleks kindlasti viinud ta traumapunkti.“

Kool ja vald püüavad juhtunut selgitada ja abi pakkuda

Direktor ei taha konflikti nimetada koolivägivallaks, vaid nimetab seda impulsiivseks käitumiseks. „Koolivägivald on pikem protsess ja varjatum, aga see toimus täiesti avalikult,“ lausus Ong.

Ta meenutas, et oli ise lööjalt küsinud, miks too niimoodi käitus ja kuna tüdruk oli selle peale vait, järeldas direktor, et neiu sai oma süüteo tõsidusest aru. „Tüdruku eesmärgiks ei olnud kindlasti füüsilist vigastust põhjustada,“ ütles direktor, kelle sõnul on tegemist impulsiivse käitumisega tüdrukuga.

„Mul on mõlemast tüdrukust väga kahju,“ sõnas direktor. „Nad ei ole halvad tüdrukud, mitte mingil juhul. See on valus õppetund, aga sellest tuleb õppida ja omad järeldused teha.“

Direktori sõnul on kooli ülesanne selgitada, miks see juhtus ja miks tüdrukud ei saanud rahumeelselt olukorda lahendada. Koolis on tööl ka sotsiaalpedagoog. „Selline juhtum on üldse meie koolis esmakordne,“ rääkis Ong. „Me kindlasti räägime nendega ja ka nende vanemad peaksid saama kokku. Nad õpivad ühes klassis ja minu teada on nad ka pinginaabrid.“

Ong lisas, et tihtipeale on sellistel asjadel kaks poolt ja seepärast peab välja selgitama, kuidas ja mismoodi need asjad toimusid. Asja uurimisega tegeleb tema sõnul edasi ka noorsoopolitsei. Ta pidas võimalikuks, et kuna tegemist on tõsise traumaga, võis Rakvere haigla juba politseid teavitada.

Direktori sõnul pole kool korrakaitseorgan, ei pane kedagi vangi ega määra trahve, koolist ei saa ka kedagi välja visata. „Peame lihtsalt probleemidega tegelema selles mahus, mis on meie võimalused,“ lausus Ong. Ta ei pea õigeks, et ühte last hakatakse nüüd ahistama või halvemaks pidama kui kedagi teist. „Koolil on koostöös vallaga vaja tegeleda probleemidega nii lastega kui vanematega. Järgmisel nädalal me arutame seda,“ lubas ta.

Vallavanem Peep Vassiljev kinnitas Delfile, et probleemile reageeritakse täie tõsidusega ja omavalitsusel on selleks võimekus olemas. „Ikka on laste vahel ütlemisi, aga see ei anna õigustust vägivallaks,“ sõnas ta. „Koolil on oma sotsiaalpsühholoog ja vald on seotud ka Rakvere nõustamiskeskusega. Sõmeru vallas on tugev noorsootöö, meil on kuus noortekeskust ja üldiselt on vallas noortel rahulik.“

Sõmeru põhikoolis õpib 162 õpilast, neist viiendas klassis 23 õpilast. See on klass, mis sügisel liideti, 1.- 4. klassini õppisid tüdrukud kahes erinevas paralleelklassis. Nad elavad ühes piirkonnas ja käivad mõlemad ka rahvatantsu tantsimas.

„Tore sõbralik klass on. Klassis on poisse-tüdrukuid enam-vähem võrdselt, pooled tantsivad rahvatantsu, osa käib käsipalli mängimas,“ iseloomustas direktor Ong. „Aga kui murdeiga tuleb peale, siis nad ei anna aru, mida teevad.“