„2010 detsembris käis Tallinna delegatsioon, mida juhtis tollane abilinnapea Deniss Boroditš, Moskvas. Mingisugust lepingut ei ole, et keegi peaks kellelegi midagi ehitama, lihtsalt seal tekkis üks protokoll, kus avaldati arvamust, et võiks niisugune asi olla,” rääkis Klandorf, miks Moskva park Tallinna tuleb.

Klandorf tsiteeris protokolli, kus pargi rajamise plaan on kirjas edasiste koostöövõimaluste all. „Järgmiseks ühisprojektiks on kavandatud Tallinna teemapargi rajamine Moskvasse ja seejärel Moskva teemapargi rajamine Tallinna. Näete – seejärel –, Moskva sai sellega hakkama, seejärel...,” viitas Klandorf, et nüüd on Tallinna kord.

„Need pole küll ametlikud asjad, aga kuna seal [protokollis] sellest kirjutati, siis mõtlesime, et mis siis nüüd ikka, eks me siis peame ka tegema. Kui Moskvas nii palju Tallinnat austatakse, siis me peaksime vastukäigu ka ju tegema ja hakkasime mõtlema selle üle,” lisas Klandorf.

Klandorfi sõnul arutatakse Moskva pargi ideed aeg-ajalt, kuid tegudeni veel jõutud pole. „Aeg-ajalt jah, saame kokku. Me oleme korra saanud kokku. Arutasime eelmine kord mitmeid kohti, kuhu võiks teha, aga ega me arutlusest kaugemale saanud ei ole, eks me istume ja mõtleme aeg-ajalt.”

Küsimuse peale, kas on aimu, millal aruteludest kaugemale võidakse jõuda, vastas Klandorf, et nii need asjad ei käi. „See asi võtab aega ju, ja vahendeid, ega siis kuskilt raha pea ära võtma. Vaatame, kuidas me planeerime seda asja, kõike tuleb planeerida,” lausus Klandorf.

Teiste naaberriikide järgi nimesid pandud pole

Küsimusele, miks pole Tallinnas teiste naaberriikide järgi nimetatud parke, tänavaid või väljakuid, ja miks rajatakse nüüd just Moskva park, vastas Klandorf ärritatult. „Nii kurjalt kohe küsite. Aga Tallinnas on Islandi väljak ka olemas täitsa ju,” andis Klandorf ootamatu vastuse.

Täpsustusele, et lähinaabrite all pidas ajakirjanik silmas naaberriike, nagu Läti ja Soome, vastas Klandorf, et teised peale Moskva pole sarnast soovi avaldanud.

„Oli ju juttu siin teha Soome väljak sadama ette, aga see pole kaugemale saanud. Sadama territooriumil vist oleks see olnud planeeritud. Nii et meil igasugu mõtteid kogu aeg avaldatakse, aga näe, üks tegi ära.”

Abilinnapea lisas, et park pole ainus, mis Moskva nime on saamas. „Tallinna on planeeritud – ja see planeering kehtib – Moskva puiestee isegi Muhu ja Kivila tänava vahele.”

Moskvalased käisid Tallinna pargi projekti näitamas

Klandorf kirjeldas, et eelmise aasta detsembris palusid Moskva ametnikud viisat Eestisse, kuna taheti tulla Tallinna pargi projekti näitama.

„Tulidki kohale, näitasid, mida ja kuhu nad teevad. Avaldasime natuke kriitikat selle pargi kohta ja siis nad sõitsid tagasi. Nendel olid Moskva linna load pargi ehitama hakkamiseks ja nüüd nad hakkavad ehitama seda parki,” rääkis Klandorf, et Moskvas on asjad juba üsna kaugel.

Protokolli järgi planeeriti Tallinna pargi Moskvasse projekteerimisega alustada 2011. ja ehitusega 2012. aastal. „Aga 2012 said nad alles projekti valmis, nii et ehitus algab sellel aastal ilmselt nendel,” ütles Klandorf.

Klandorf kinnitas, et kuna ta ise jutuajamiste juures polnud, siis ta ei tea, kas initsiatiiv naaberparkide rajamiseks tuli Moskvalt või Tallinnalt.