Eile õhtul toimus Vene kultuurikeskuses kesknoorte suletud üritus, kus räägiti eriteenistuste ja meedia sekkumisest poliitikasse. Venekeelne Delfi rääkis ühe osavõtjaga.

Saalis oli umbes 80 inimest. Osalejate seas oli nii koolõpilasi, ka kolmekümne eluaasta alla jäävaid täiskasvanuid, ent mõned olid isegi 50. eluaastates.

Esinejaid oli kolm - keskerakondlased Mihhail Kõlvart, Mihhail Stalnuhhin ja Kalle Klandorf. Igaüks rääkis umbes tunni, näitas slaide, ent Klandorf ka näitas pealtkuulamise erivahendeid.

Mihhail Kõlvart

Kõlvart esines osaleja sõnul hillitsetult. Oli näha, et ta valib oma sõnu. Ta proovis hoida pigem neutraalset joont.

"Ent oli momente, kus ta kritiseeris valitsust. Kõlvarti teemaks oli välja kuulutatud "eriteenistuste sekkumine poliitikasse". Ta rääkis sellest, milliste vahenditega eesti meedia teda esile tõstab. Ta viitas Reporteri saatele ja ajalehele Eesti Ekspress. Näiteks viimati manipuleeriti fotodega, näidates teda mitte selle rakursi alt, mille ta oli välja valinud, vaid pandi need fotod, mille ta oli välja praakinud. Kõigepealt võeti Mihhaililt intervjuu ja siis saadeti fotograaf temast pilti tegema. Fotosessioon toimus Vabaduse väljaku aluses tunnelis, kus sel hetkel oli näitus — topised, klounid. Fotograaf tegi pilti nii, et see kõik jäi taustale näha. Seejärel palus fotograaf tal murule istuda, andis talle lille ja pildistas teda lillega. Mihhail oli sel hetkel enda sõnul kogenematu ja ei taibanud, mida fotograafi soovis — illustreerida tõsist poliitilist intervjuud selliste kergemeelsete fotodega. Mihhail palus võimalust kogu fotoseeria üle vaadata ning tegi ise mõned fotod, ent leht keeldus tema valitud fotosid trükkimast."

"Mihhail pidas loengut, kasutades mõningaid akadeemilisi teadmisi massiteabevahenditest. Ent lõpus lubas ta endale üht poliitilist teadaannet: "Ma olen oma valiku teinud, loodan, et teie teete ka oma", pidades selle all silmas Keskerakonna poolt hääletamist," lausus osaleja.

Mihhail Stalnuhhin

"Tema esinemine oli mulle äärmiselt ebameeldiv. See sisaldas teravat kriitikat ja rünnakud olid kohati räpased. Ta esitas fakte, mida kuulajaskonnas olnud noored ei saanud kuidagi kontrollida. Eesti meediat kritiseeriti äärmiselt teravalt — et nad on puhtalt poliitilised ning agiteerivad venelaste vastu. Stalnuhhin näitas slaide, mis esitlesid mõningaid fakte, ent nende aluseks olevat allikat ei olnud märgitud. Näiteks "Eesti on Euroopas enesetappudelt neljandal kohal". Stalnuhhin tegeles puhta propagandaga võimude vastu."

"Stalnuhhin rääkis, et "andku jumal, et vene massiteabevahendid ei langeks sama madalale kui eesti omad". Kui talt küsiti, kas talle ei tundu, et kohalikus vene meedias on sama palju negatiivset Eesti kohta kui eestikeelses meedias Venemaa kohta, siis vastuseks ta vaid ajas segast. Kui küsimust korrati, siis ta vastas — ma ei arva, et vene massiteabevahendid näitavad Eestit negatiivses valguses. Peale tema esinemist jäi kogu auditoorium masendunult istuma," lausus Delfile üritusel osaleja.

Kalle Klandorf

"See oli kõige neutraalsem ja huvitava esinemine. Teemaks "Julgeolekuasutuste sekkumine poliitikasse. Tutvumine audio- ja video jälgimisvahenditega. Nende tööpõhimõtted ja avastamise võimalused". Klandorf jagas lihtsalt oma teadmisi, rääkis oma teenistusest. Rääkis sellest, kuidas eriteenistused töötavad, millised on sealsed ametikohad. Näiteks lausus ta, et informaator, agent — see on juba värvatud inimene, kelle kohta on enamasti olemas kompromiteerivat materjali. Nõukogude Liidus võis Klandorfi sõnul selleks kompromiteerivaks infoks olla näiteks inimese ebatraditsiooniline seksuaalne orientatsioon. On illegaalid ja residendid. Klandorf rääkis konspiratiivkorteritest. Nii selgub, et riigis on niinimetatud fond number 9, kust võetakse konspiratiivkorterite ülalpidamiseks raha," rääkis osaleja.

"Ta rääkis spioonide tööst. Klandorf rääkis ka õigeusu kiriku skandaalist. Tema sõnul analüüsis ta kapo dokumenti skandaali kohta ja leidis sealt üheksa suurt viga ja vasturääkivust. Ta tegi järelduse, et see kõik oli kiirustades välja mõeldud."

"Ta rääkis ka pealtkuulamisvahenditest. Klandorfi andmetel kuulati Eestis kaks aastat tagasi (kohtu loal) pealt 800 inimest. Tuleb arvestada keskmist kõnede ja vestluskaaslaste arvu — siis saame päris muljetavaldava numbri inimesi, keda kapo pealt kuulab."

Osaleja sõnul ei tegelenud Klandorf kordagi ei agiteerimise ega ajupesuga.