“Huviga jälgin, millistest töökohtadest fraktsioonide esindajad räägivad. Kas lihtsatest ja vähetasuvatest või suuremat lisandväärtust loovatest ning nõnda ka kõrgemapalgalistest töökohtadest. Eesti vajab viimaseid. Need aga ei teki ise enesest ja siin on fraktsioonide ettepanekud rohkem kui teretulnud,” selgitas reformierakondlane Klaas oma ootusi täna algavale arutelule.

Opositsiooni kuuluva Keskerakonna liikmest sotsiaalkomisjoni aseesimees Jaak Aab ootab, et arutelu toob välja mõne kandva idee, mis pälviks nii opositsiooni kui koalitsiooni heakskiidu: “Loodan, et ehk tuleb ja jääb üles mõni kandev idee, mida siis võiks konsensuslikult toetada, ehk siis valitsus ei oleks vastu opositsiooni ettepanekutele ja arvestab neid mõtteid, mis välja tulevad.”

“Kuidas leevendada lastega perede olukorda, kuidas soodustada uute töökohtade loomist erinevate maksupoliitika küsimustega,” tõi Aab näiteks.

Klaasi sõnul näitab tänane arutelu, keda nähakse töökohtade loojana. “Majanduskomisjon asetas pealkirjas rõhu just seetõttu ettevõtluskeskkonna arendamisele, et töökohtade loojatena näen mina eelkõige ettevõtjaid. Me peame tegema kõik vajaliku ning võimaliku, et nii kodumaine kui välismaine ettevõtja oleks huvitatud Eestisse investeerima ning siia töökohti looma. Me ei saa teha panust omavalitsuste, st maksumaksja loodud töökohtadele. Selline areng ei tooks piltlikult öeldes võid ja vorsti leiva peale,” tõdes Klaas.

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Aab tõdes vastuseks küsimusele, kas tulevad täna esile uued ideed või kujunevad esinemised fraktsioonide kiidulauluks oma poliitikale, et võib-olla läheb pilt selgemaks. “Eks igaüks on ka järjest rohkem läbi mõelnud, millised on reaalsed asjad ja mis ka võiks reaalselt toimida. Kui vaatame opositsiooni poolt, siis tihtipeale ettepanekud on ka kattunud [valitsusega]. Võib-olla selles arutelus jääb võimsamalt pinnale mõni selline ettepanek, millega valitsus peaks arvestama.”

Tänasel riigikogu istungil on arutusel ettevõtluskeskkonna arendamine tööhõive suurendamiseks. Fraktsioonide nimel esinevad ettekannetega Edgar Savisaar, Taavi Rõivas, Mart Laar, Jüri Tamm, Indrek Tarand (roheliste esindaja) ning Rahvaliidu fraktsiooni esindaja.