"Ärisidemete soojenemisest on märke näha küll. Eesti ja Venemaa tööandjate liitude poolt sõlmitud koostööleping on kahtlemata oluline. Kuid sama oluline on, ja seda pole ajakirjandus märganud, et tööandjate organisatsioonid moodustasid alaliselt töötava ühiskomisjoni," rõhutas Klaas. "Teiste hulgas kuulub sellesse ka välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand."

Klaas mõtestab Venemaa nn uut välismajanduse ehk Lavrovi doktriini nii: "Nafta ja gaasi peal üksi kaugele ei purjeta, välja kuulutatud Venemaa moderniseerimiseks on vajalikud Euroopa oskusteave ja rahaline tugi."

Klaasi sõnul on oskusteabe kohapealt tähelepanuväärne Venemaa presidendi IT-nõuniku juhitud delegatsiooni hiljutine visiit Eestisse, et uurida Eesti IT-lahendusi ning sõlmida kontakte meie IT-sektoriga.

"Rahalise toe poole pealt näeme näiteks praegu Venemaa piiriäärsete regioonide suurt huvi konkureerida Euroopa Liidu ja Venemaa ühise Eesti-Läti-Vene programmi vahenditele, mille eelarve on üle 1 miljardi krooni," lisas Klaas.

Majanduskomisjoni esimehe arvates on kahtlemata oluline märk mõtemallide muutumisest Venemaa pürgimine WTO-sse. "President Medvedev on viimasel ajal kahel korral teatanud, et Venemaa huvi on WTOsse kuulumine. See suhtumine on tervitatav ja kindlasti mõjuks hästi meie ärisidemetele," lausus Klaas.

"Teeb rõõmu, et turismiteenuste müük idasuunal on kasvanud. Loomulikult mängib siin väga suurt rolli Eesti välisesinduste tubli töö ning meie välisministeeriumi poolt liberaliseeritud Eesti (mis on ju Schengeni) viisade välja andmine. Nii on võimalik taotleda Eesti viisat ilma viisakutseta ning mitmekordse ja pikaajalisena."

Klaas tutvustab, et lähiajal alustab täiesti uus bussiliin kord nädalas liinil Peterburg-Värska. "See on ellu kutsutud Värska sanatooriumi algatusel ning selleks, et võimaldada kundedel sanatooriumi sõita."

Aga mis meie ärisidemetele hästi ei mõju?

"See, et Venemaal on Eesti suhtes kehtestatud ebasoodsad raudteetariifid ja pikad piiriületusjärjekorrad maanteepiiripunktides."