Aasta tagasi tunnistas Silver Meikar üles, et ta on annetanud Reformierakonnale võõrast raha, vallandades niimoodi aasta lõpuni kestnud skandaali. Kivirähk kommenteeris, et selle aasta jooksul on suur hulk inimesi hakanud poliitika peale kriitilisema ja nõudlikuma pilguga vaatama.

Tavaolukorras ei ürita valijad poliitikasse eriti aktiivselt sekkuda lootes, et poliitikud saavad oma tööga ise hakkama. Valijate aktiviseerumine toimub siis, kui leiavad aset kuritarvitused ja valijatele tundub, et poliitikud ei esinda nende huve piisavalt hästi. Poliitikud omakorda loodavad, et kui tekkinud kriitika ära kannatada, läheb äkki skandaal üle ja ununeb.

Kivirähki sõnul on siinjuures olulised sügisel toimuvad kohalikud valimised, kus tuleb vaadata, kas valijad on aktiviseerunud või mitte. Sellele järgnevad Euroopa parlamendi valimised järgmise aasta mais ja 2015. aasta aprillis toimuvad riigikogu valimised.

Tema sõnul on oluline, et valija karistaks hääletuskastide juures reegleid rikkunud erakondasid. „Paratamatult võib eeldada, et poliitilises kultuuris ei tule suuri muutusi, kui kodanike suhtumine poliitikasse ei muutu,“ lausus Kivirähk. Kodanikel on poliitika mõjutamiseks ka teisi võimalusi peale valimiskaotusega ähvardamise. Kivirähk tõi näiteks eelmisel aastal Reformierakonna vastu toimunud meeleavaldused. Ka Rahvakogu algatus toimus ju sel eesmärgil, et anda kodanikele suuremad võimalused poliitikategemist mõjutada.

Reformierakonna toetus on aastaga langenud 30 protsendilt 24 protsendile. Kivirähk oli nõus, et ainult rahastamisskandaal ei ole selle põhjuseks, vaid ka eelmise aasta kaks suurt streiki ja kehv taastumine majanduskriisist mängivad selles oma rolli. „Kui inimeste heaolu pole selline, nagu lubati, mõjutab see võimuvastutust kandvate erakondade reitingut,“ lausus Kivirähk. Lisaks Reformierakonnale vaatavad valijad nõudlikult ka IRLi poole.

Kivirähk ei jaganud hirmu, et 2015. aasta riigikogu valimisteks kogub Reformierakond hiiglaslikud rahatagavarad ja uputab riigi reklaamidesse, saades niimoodi veel ühe valimisvõidu. „Kardan, et suurel rahal on praegu natuke halb lõhn juurde tulnud,“ ütles Kivirähk. Reklaamiga on küll kindlasti võimalik paljusid ära meelitada, aga ta arvas, et ainult reklaamist ei piisa, sisu on ka vaja.

Kivirähk juhtis tähelepanu, et 40 protsendil inimestest pole praeguse seisuga poliitilist eelistust. Skandaali ajal on langenud usaldus erakondade vastu tervikuna. Pall on praegu tema sõnul erakondade käes. Rahastamisskandaal päädis rahvakoguga. Ta lootis, et kui rahvakogult riigikokku läkitatud ettepanekud pälviksid tõsist tähelepanu, siis õnnestuks äkki koostöö ja usaldus erakondade ja valijate vahel taastada.

Osaliselt rahvakogu ettepanekute põhjal valminud erakonnaseaduse muudatused avalikustatakse homme.