Presidendina soovitakse Eesti elanike poliitilisi eelistusi uurinud Kivirähu sõnul näha eelkõige isikut, kes pole eriti seotud parteiliste mängude ja päevapoliitiliste intriigidega.

"Need on just need nõudmised, mida Savi tänu oma praegusele ametikohale rahuldab," ütles Kivirähk esmaspäeval BNS-ile.

Ka elanikkonna küsitlemise põhjal võinuks Kivirähu hinnangul pakkuda kõige tõenäolisemaks soosikuks just Savi.

"Üks spekulatsioon veel, mida kontrollida saab alles järgmises uuringus — kui igal vastajal oleks olnud võimalik valida mitte üks, vaid kaks enim meeldivat kandidaati, olen kindel, et neid teise koha hääli koguks enim just Savi," rääkis Kivirähk. "Kui see nii oleks, siis näitaks see, et Savi loetakse sobivaks kompromisskandidaadiks."

Kivirähk märkis, et Savi toetus kompromisskandidaadina selgus ka viimasest uuringust. "Savi oli eelistustelt teine-kolmas kandidaat ka Keskerakonna, Rahvaliidu ja Mõõdukate toetajate hulgas, Reformierakonna ja Isamaaliidu pooldajate seas oli ta muidugi selgelt esimene," selgitas avaliku arvamuse uurija.

Ajakiri Luup küsitles oktoobris 241 tulevast valijameest, et selgitada nende eelistusi, kuna suure tõenäosusega valib järgmise aasta augustis Eestile uue presidendi riigikogu liikmetest ja kohalike omavalitsuste esindajatest koosnev 367-liikmeline valimiskogu.

Toomas Savi näeb praegu Luubi küsitlusest tehtud järelduste põhjal presidendina 49,6 protsenti, riigikogu aseesimehest isamaaliitlast Tunne Kelamit 19,6 protsenti, Mõõdukate erakonna liidrit Andres Tarandit 6,7 protsenti ja meedias üllatuskandidaadina presidendikohale pakutud dirigenti Eri Klasi samuti 6,7 protsenti omavalitsusjuhtidest.

Keskerakonna üht juhti Siiri Oviiri toetas 4,6 protsenti omavalitsusjuhtidest, sama palju kogus toetust välisminister Toomas Hendrik Ilves. Keskerakonna liidrit Edgar Savisaart toetas 2,9 protsenti.

Vallajuhtidest toetab Savi kandidatuuri 49,2 protsenti, Kelamit 17,6 protsenti, Tarandit 7,5 protsenti ja Eri Klasi kaheksa protsenti. Linnajuhtidest toetas Savi 51,2 protsenti, Kelamit 29,2 protsenti ja Tarandit 2,4 protsenti.

Sotsioloogiafirma ES Turu-uuringud AS, kus Kivirähk töötab, hiljutine populaarsusküsitlus näitab, et rahva arvamus ei kattu kohalike omavalitsusjuhtide omaga.

Eestimaalased nimetasid populaarseimatena Edgar Savisaart, kes sai 15-protsendise toetuse. Toomas Savi toetas 11 protsenti, Andres Tarandit ja Arnold Rüütlit mõlemat kümme, Toomas Hendrik Ilvest viis, Tunne Kelamit neli ja Eri Klasi samuti neli protsenti küsitletutest.

Presidendivalimised on Eestis 2001. aasta augustis-septembris. On võimalik, et presidenti hakkab valima 367-liikmeline valimiskogu, kuhu kuulub 101 riigikogu liiget ja 266 omavalitsuste esindajat. Mõnest omavalitsusest on valimiskogus mitu valijameest.