Tegelikkuses küsis Rahvaliitu kuuluv Trumm SA Kiviõli Seiklusturismi Keskus (KSK) nõukogu esimehelt Madis Oltilt pistist lausa 300 000 krooni. Praeguseks on Trumm üle kuulatud ning tunnistatud kahtlustatavaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Lugu ise sai alguse selle aasta mais, kui KSK oli saanud Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) sihtfinantseeringuna tuhamäe sulgemiseks 11 miljonit krooni. Sel ajal fikseeriti esimene pistisenõudmine. “Ma ei osanud Trummi küsimisse kuidagi suhtuda. Mul pole kunagi sellist kogemust olnud ja ma poleks ka eales osanud arvata, et praeguses Eestis midagi sellist veel üldse toimub,” meenutas Madis Olt esimest altkäemaksu küsimist.

Septembris läks asi aga konkreetsemaks. Linn oli KIK projektis kaasfinantseerija ja linnal oli viimane osamakse välja maksmata. Kuna lubatud makset vaatamata volikogu otsustele ei laekunud, helistas Olt linnavalitsusse ja küsis, milles on probleem. “Kohtusingi linnavalitsuses taas Trummiga ning ta tuletas mulle meelde, et ma pole olnud aktiivne tema soovide täitmisel. Et enne, kui ma talle 300 000 krooni ei maksa, linna lubatud osamakset ei tule,” meenutas Olt.

Olt sai sellel hetkel aru, et Trumm mõtleb tõepoolest asja tõsiselt ning raha küsimine ei lõppegi ära. Nii tegigi mees kaitsepolitseile avalduse. Mõni aeg hiljem toimus juba kuriteo matkimine, mille käigus sai Voldemar Trumm pistisena 100 000 krooni sularaha. Kapo fikseeris olukorra ning Trumm kuulati kahtlustatavana üle.

“Nüüd on kohtueelne uurimine lõpetatud, toimik on prokuratuuris,” ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk. Ta lisas, et kus ja kuidas matkimine täpselt aset leidis, prokuratuur ei avalikusta.

Isamaa ja Res Publica Liidu Kiviõli osakonna juht Inno Naur ei olnud üllatunud, et linnapea on kahtlustatavaks tunnistatud — nimelt jõudsid suvel ka Nauri kõrvu kuuldused esimesest pistise küsimisest. “Ma nimetaks seda väljapressimiseks,” ütles Naur. “Mul on alust kahtlustada, et see polnud üksnes linnapea soov ja sellesse on segatud ka toonane abilinnapea, praegune reformierakondlasest volikogu esimees Maksim Danilov,” viskas Naur õhku uue karmi süüdistuse ja kinnitas, et vastutab oma sõnade eest. “Väga rumal on küsida raha veel teist korda, kui oli näha, et härra Olt väljapressimisele ei allu. Kuid siin linnas käibki kõik nii,” nentis Naur.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Antti Aitsen märkis, et kohalike omavalitsuste juhtide tasandil ei ole Ida-Virumaal pistise võtmisega seotud kuritööd tavalised. “Tuleb arvestada asjaolu, et kohalike omavalitsuste juhtide poolt võimalike ametialaste kuritegude uurimine läks kapo uurimisalluvusse alles mõni kuu tagasi. Kõnealuse juhtumi paljastamine näitab nende töö tublidust selles valdkonnas,“ kinnitas Aitsen.

23. oktoobril esitas Trumm lahkumisavalduse ning volikogu rahuldab selle tänasel istungil. “Lahkumisavalduse esitamist varjati. Linnaelanikele serveerisid Trumm ja praegune koalitsioon, et paha opositsioon on ajanud linnapea nii kaugele, et inimene peab kõrge vererõhu tõttu oma kohalt lahkuma,” nentis Naur.

Trummi kommentaari ei õnnestunud Eesti Päevalehel eile saada. Voldemar Trumm on olnud ka Tallinnas Mustamäe linnaosa vanem.