Mari Kiviniemi väljendas heameelt, et alates 2011. aasta jaanuarist ühineb Eesti euroalaga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„Me oleme alati toetanud Eesti üleminekut eurole,“ ütles Kiviniemi, „sest me teame, millist kasu tõi ühisraha kasutuselevõtmine Soome riigile. Ma olen kindel, et nii nagu Soomele, toob euro ka Eestile suurema stabiilsuse. Euro on maailmaraha, millel on usaldus. See on Eesti rahvale suur võit.“

Ansip jagas Kiviniemi seisukohta, et liitumine euroalaga muudab Eesti välisinvestoritele veelgi atraktiivsemaks.

„Välisinvesteeringud on aluseks uute töökohtade loomisele,“ kinnitas Ansip. „Välisosalusega ettevõtetele langeb ka väga suur osa – 62 protsenti – Eesti ekspordist. Eksport on aga meie majandusliku heaolu alus.“

Nii Eesti kui ka Soome tähtsustavad Euroopa Liidu siseturu edasiarendamist, eriti selles osas, mis puudutab digitaalseid lahendusi. Kahe maa viimase aasta ühiste jõupingutuste märkimisväärseks saavutuseks on juunikuus toimunud Euroopa Ülemkogu otsus luua aastaks 2015 täielikult toimiv digitaalne ühtne turg.

Ansip ja Kiviniemi tervitasid oktoobrikuus toimunud ülemkogu otsuseid majanduse ja eelarvepoliitikate järelevalve tõhustamiseks, et vältida kriiside puhkemist tulevikus.

Valitsusjuhid kinnitasid, et kui alalise kriisimehhanismi loomine nõuab Euroopa Liidu aluslepingu muutmist, siis ollakse valmis seda toetama.

Koostöövõimalusi analüüsides tegi Soome peaminister Mari Kiviniemi ettepaneku maksupoliitika suuremaks koordineerimiseks. Ansip kinnitas, et maksupoliitika koordineerimine on ka Eesti huvides.

Veel rõhutati tänasel valitsusjuhtide kohtumisel arendus- ja teadustegevuste olulisust majanduse edendamisel. Ansip ja Kiviniemi väljendasid heameelt, et Soome ja Eesti ühiste teadusprojektide hulk on järjest kasvav.