Viimase poolaasta jooksul Pärnus enim sundmüüke välja kuulutanud kohtutäitur on Rannar Liitmaa. Poolele kolmekümnest enampakkumisele pandud maatükist, majast või korterist on oksjoni välja kuulutanud just tema, kirjutab Pärnu Postimees.

Liitmaa teab, et protestidele vaatamata saavad inimesed oma sisimas siiski aru: kui nad on võlausaldajalt raha saanud, tuleb see tagasi anda. Ja kui muud võimalust pole, peab oma vara maha müüma, kas ise või kohtutäituri vahendusel enampakkumise korras.

Üle Eesti on kohtutäiturid tänavu esimese kolme kuuga pannud eraisikutele kuulunud kinnisvara müüki ligi kahesajal korral, mullu sama aja jooksul oli enampakkumisi poole vähem.

Liitmaa kinnitusel on temalegi tööd juurde tulnud. Et pangad ei kiirusta oma nõuete kohtutäituritele andmisega, on panga nõuete massiline täitemenetlusse andmine Liitmaa ütlust mööda alles algusfaasis. Möödunud aasta lõpus raskustesse sattunud inimesed jõuavad kohtutäiturite huviorbiiti suve hakul.

Tõepoolest, nagu kinnitab AS Eesti Krediidipanga Pärnu filiaali juhataja Katrin Mõis, on sundmüük panga jaoks viimane ja äärmuslik variant, mille peale minnakse välja alles siis, kui muudest lahendustest enam abi pole või kui võlglane ei soovi pangaga koostöös lahendust otsida.

Hansapanga pressiesindaja Kristi Künnapase jutu järgi on levinumad lahendused kas maksepuhkus või laenuperioodi pikendamine, et kuumakset vähendada.

AS Sampo Panga kommunikatsioonijuhi Anneli Rõuki sõnade kohaselt võib ja tulebki laenu võtta, kui selleks on vajadus, ent seda tuleb teha kaalutletult. “Mida rohkem läbimõeldud laenuvõtmisi, seda vähem on ka laenudega hätta jäänud inimesi meie ümber,” lausub ta.