Jaanus Karilaidi kiri erakonnakaaslastele

Head erakonnakaaslased!

Keskerakonna kongress on oma otsused teinud juba neli kuud tagasi, kuid mõned, kongressi tulemust enda jaoks kaotuseks pidavad erakonnakaaslased ei suuda olukorraga ikka veel leppida. Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht ei tohiks üle Eesti mööda maakondi levitada negativismi ning kaotuse valust tekkinud leppimatust tänase erakonna juhi ja Keskerakonna juhatuse otsuste suhtes.

Kui kõik see energia oleks suunatud viimased üheksa kuud Stenbocki
majale, siis oleksime juba võimul oma programmi teostamas. Loomulikult sobib selline seis eelkõige Reformierakonnale ja IRL-ile, nad on seda võtet meie peal vähemalt kaks korda edukalt sooritanud.

Keskerakonna esimehe ja Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe vahel peab olema konstruktiivne koostöö kui seda ei saavutata, siis pole meil
niipea asja valitsusse ning meie ühiskondlik usaldus läheb vabalangusesse.

Meie toetus võib olla oskusliku koostööga vabalt üle 30%, kuid oleme
suutelised ainult ühiselt tänast valitsust kukutama. Me ei lagune, vaid
areneme, kui suudame Reformierakonnast lekitatud viiruse levikule piiri panna.

Meie Riigikogu fraktsioon peab looma positiivsust, mitte lõhkuma olemasolevat. Lepime, andestame, teeme sisukat koostööd ja lööme Stenbocki maja ukse eest!

Tugeva käepigistusega,

Jaanus Karilaid
Keskerakonna asesimees, erakonna juhatuse liige

Kadri Simsoni vastus Jaanus Karilaiu pöördumisele

Head erakonnakaaslased, Jaanus Karilaiu poolt eile erakonna liikmetele saadetud pöördumisest võib leida mõndagi, millega nõus olla, kuid kahetsusväärsel kombel leiab ka omajagu peataolekut. Ma jagan Jaanuse vaadet, et Keskerakonna esimehe ja Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe vahel peab olema konstruktiivne koostöö. Jaanus, kes liitus riigikogu tänase koosseisuga asendusliikmena, ilmselt enda kogemusest ei saagi teada, et erakonna esimees pole juba mitu aastat fraktsiooni töökoosolekutest osa võtnud, kuigi on alati oodatud. Aga ka senise töökorralduse juures on Keskerakonna fraktsioon riigikogus jõuliselt esindanud keskerakondlike poliitikaid ning olnud valitsuse vigade teravaim kriitik.

Nõustun ka Jaanuse kirja viimase lausega. Erakonna kontoril on aeg leppida sellega, et inimestel on erinev nägemus, seega tuleb andestada piirkondadele, kes julgesid mind üles seada erakonna esimehe kandidaadina ning peab lõppema piirkonnajuhtide arutu karistamise. Teeme sisukat koostööd, selmet keskenduda inimeste kohtadelt lahti kangutamisele.

Huvitav on aga näha, et Karilaid räägib valitsuse kukutamisest. Tuletaksin meelde, et kongressil otsustati toetada Edgar Savisaare visiooni, mida esindas ka Karilaid, mis nägi ette valitsusse minekut
alles 2019. aasta valimiste järel. Jaanus ei tohiks enda meeskonna plaane nii kiirelt unustada ja pahatahtlikult väänata. Riigikogu uuel koosseisseisul täitus esimene tööaasta ning Keskerakonna fraktsioon on olnud selle aja jooksul Riigikogus selgelt kõige nähtavam. Seda kinnitavad ka erinevad monitooringud. Meil on toimiv koostöö teiste opositsioonierakondadega ning selge valdkondade jaotus kõigi fraktsiooni liikmete vahel. Olen kindel, et fraktsiooni kõval tööl on oma osa, et Keskerakond on üle Eesti valijate seas kõige toetatum erakond juba terve aasta. Seega sisulist põhjust fraktsioonijuhtide muutmiseks justkui poleks.

Tegelikult on ju pimedalegi näha, millest on Jaanuse eilne läkitus ajendatud. Tegemist on lihtsalt plaaniga õõnestada tänast fraktsiooni juhtkonda ning näidata end positsioonile sobiva kandidaadina. Fraktsioonijuhi vahetamise põhjused pole aga kahjuks mitte
sisulised, vaid lihtsalt soov ära teha. No millisest viisakast suhtlusest ja koostööst saame me rääkida, kui fraktsiooni enamusest lihtsalt juhatuse otsusega üle sõita soovitakse. Säilitame rahu ja hoiame oma võitluslikkuse teiste erakondadega konkureerimiseks.

Eesti Keskerakonna nimel

Kadri Simson
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees, Keskerakonna juhatuse liige