Kindralmajor Riho Terrase sõnul suudab Eesti vaatamata oma väiksusele teha koostööd suurriikidega kui jagatakse ühiseid arusaamu ja väärtusi. "Kaitseväe teenetemärki antakse ainult neile, kelle töö on kahe riigi kaitsekoostööle toonud olulist lisandväärtust," ütles Terras autasude üleandmistseremoonial kaitseväe peastaabis.

Kaitseväe juhataja märkis, et Eesti ja Poola ühtne nägemus julgeolekust on viimastel aastatel võimaldanud kahe riigi kaitsealaste suhete arendamisel keskenduda sisulistele küsimustele ning aidanud oluliselt kaasa kaitsekoostöö tõhustamisele.

"Eesti ja Poola mõistavad üksteist sõnadeta, kuna meil on sarnane ajalugu, aga ka ühtne nägemus tulevikust ja mul on hea meel aidata selle nägemuse teostumisele kaasa," ütles suursaadik Poznanski autasu vastu võttes.

Terrase sõnul on kolonel Darren R. Smith kaitseatašeena viimaste sündmuste valguses Euroopas andnud olulise panuse Eesti julgeoleku kaitsmisele, esindades samal ajal väärikalt oma kodumaad Ameerika Ühendriike. Kolonel Smithi panus on märkimisväärne eelkõige Ühendriikide täiendavate julgeolekumeetmete rakendamisel, mille tulemusel saabusid Eestisse Ühendriikide dessantväelased. Samuti on ta aidanud kaasa suhete tõhustamisele Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatusega.

Eestil on tihedad kaitsealased sidemed nii Ameerika Ühendriikide kui Poola Vabariigiga. Mais lõppenud õppusel Kevadtorm/Steadfast Javelin olid Ameerika Ühendriikide ja Poola väekontingendid ühed suuremad. Nii Poola kui ka USA lennukid on osalenud Balti õhuturbemissioonil kui ka siinses õhuruumis läbi viidud õppustel Kevadtorm/Steadfast Javelin ning Saber Strike/Baltic Host.

Eesti eriüksuslased harjutavad koos Poola ja Ameerika Ühendriikide eriväelastega. Mõlemad riigid panustavad NATO tegevusse oluliste võimekustega.

Kaitseväe teenetemärk on kaitseväe kõrgeim autasu. Teenetemärgil on kaks liiki - kaitsealaste teenete eest, mida antakse Eesti riigikaitse tugevdamisel osutatud teenete vääristamiseks ning lahinguliste teenete eest.