Kaitseväe juhataja sai ülevaate Afganistani ja selle naaberriikide, eelkõige Pakistani julgeolekuolukorrast, Afganistani julgeolekujõududele vastutuse üleandmise plaanidest ning olukorrast Eesti ja Briti üksuste vastutusalal, teatas kaitsevägi.

"Meie peamiseks ülesandeks on Afganistani julgeolekujõudude ette valmistamine vastutuse üle võtmiseks tulevikus," ütles kindralleitnant Laaneots. "Iga Afganistani sõduri või politseiniku kõrval peab olema liitlaste sõdur."

Kaitseväe juhataja sõnul ei ole Eesti kompanii jaoks Afganistani julgeolekujõudude toetamises midagi uut, kuna Eesti kaitseväelased viivad koostööoperatsioone Afganistani armee ja politseiüksustega läbi pidevalt. "Instruktorioskuste süvendamisega peame arvestama ka üksuste edasises väljaõppes," ütles Laaneots.

Kindralleitnant Laaneots kinnitas, et Ühendkuningriigi kõrgem sõjaline juhtkond on meie üksuste professionaalsuse, samuti relvastuse ja varustusega rahul ning üksuste struktuur ja relvastus jääb lähiajal samaks. "Arutelus Ühendkuningriigi kolleegiga leidsime, et operatsioonile saadetud mehitamata luurelennukid Raven on ennast igati õigustanud ning nende Afganistani saatmine oli õige samm," ütles Laaneots.

Visiidi käigus autasustas kindralleitnant Laaneots kaitseväe teeneteristiga riigikaitseliste teenete eest Lancasteri rügemendi teise pataljoni ülemat kolonelleitnant Robby Boydi. Kolonelleitnant Boyd pälvis autasu toetuse ja koostöö eest jalaväekompanii Estcoy-10 pataljoniülemana 2010. aastal.

Kindralleitnant Laaneots arutas oma briti kolleegiga ka teistel NATO operatsioonidel, eelkõige Liibüas toimuvat, Balti õhuturbe küsimusi ja sai põhjaliku ülevaate Ühendkuningriigi küberkaitsealasest tegevusest. Kaitseväe juhataja kutsus oma briti kolleegi toetama Eestis asuvat NATO küberkaitsekeskust.

Homme külastab kindralleitnant Laaneots taastusravikeskust Headley Courtis ja kohtub seal ravi saavate Eesti kaitseväelastega.

Eesti ja Ühendkuningriigi kaitsevägesid seob tihe koostöö, mis ulatub Vabadussõja aegadesse. Alates 2006. aastast osaleb Eesti jalaväekompanii operatsioonil Afganistanis Briti väekoondise koosseisus, tihe koostöö on mõlema riigi operatiivtasandi juhtide vahel. Eesti merevägi kasutab Ühendkuningriigilt ostetud miinijahtijaid. Ühendkuningriigi kõrgemates sõjalistes õppeasutustes on end täiendanud mitmed Eesti vanemohvitserid ning Eesti kaitseväelased on osalenud erinevatel kursustel.