Terras ütles Financial Timesile, et ebapiisav õhutõrjevõimekus muudab Balti regiooni Venemaa välkrünnakule haavatavaks. NATO peaks Terrase sõnul kaaluma regioonis baseeruvate sõjalennukite arvu suurendamist ning võtma plaani Patriot-rakettide patareide paigutamise Balti riikidesse.

„Väga suure tähtsusega on meie enesekaitsevõime … mida me vajame, on õhutõrjevõimekus,“ ütles kindral Terras. „Me peame olema valmis ja me peame vaatama, mida me peame tegema. Venemaa käitub oportunistlikult. Kui neil on võimalus, hüppavad nad läbi akna ja haaravad sellest.“

Balti riigid on ülejäänud NATO territooriumiga ühendatud kitsa maaribaga Moskva ühe kindlama liitlase Valgevene ja tugevalt militariseeritud Kaliningradi oblasti vahel.

„Balti riike võib vaadelda kui saart,“ lausus Terras. „Ava on väike … läbi selle kulgevad vaid üks raudtee ja kaks maanteed.“

Terrase sõnul on kahe uue pataljoni paigutamine Balti riikidesse tugev esimene samm, kuid NATO peab arendama ka oma A2AD (anti-access aerial denial) strateegiat, mis tähendab võimsaid õhutõrje raketisüsteeme, mille kasutamist regioonis Venemaa poolt on allianss ammu kartnud.

NATO sõjaliste juhtide sõnul on Vene raketisüsteemid Kaliningradis tekitanud „A2AD mulli“, mis muudab keeruliseks NATO jõudude liigutamise ükskõik kuhu selles piirkonnas, isegi sügaval oma territooriumil.

Balti riigid ei suuda Terrase sõnul välja arendada A2AD võimekust ise ning on vaja, et seda teeks NATO. „Meil on vähemalt vaja väljaõpet [Patriot-rakettide] kiire siia toomise puhuks … ja teadmisi, kuhu need paigutada, kui need siin [alaliselt] ei baseeru, nagu oli Türgis,“ ütles Terras.

„Otsustav asi, mis iganes juhtub, on NATO ühtsus. See ühtsus on meie jaoks raskusjõu kese,“ sõnas Terras. „Ilma selleta kaotame me kõik.“