Afganistani missioonile põrutanud Eesti sõdur kurdab, et võttis kodu ostmiseks pangast miljon krooni laenu ja tahtis seda laenu kindlustada, kuid ei saanud midagi: “Tulin kindlustusfirmast sama targalt tagasi, kui olin sinna läinud,” kirjutab SL Õhtuleht.

Kaitseministeerium kindlustas missioonidel teenivaid kaitseväelasi kuni 2004. aasta sügiseni ühes Eesti kindlustusfirmas — Seesamis (praeguse nimega SE Seesam Life Insurance Vienna Insurance Group).

Ei Seesam ega teisedki kindlustusfirmad polnud enam seesuguse lepingu sõlmimisest huvitatud, põhjendades , et nad ei paku elukindlustust isikutele, kes võtavad osa sõjasündmustest, kus iganes need ka ei toimuks.

Nii muudeti aastaid tagasi kaitseväeteenistuse seadust ning nüüd on välismissioonidel teenivate kaitseväelaste kindlustajaks riik, kes maksab sõduri surma korral omastele ühekordse hüvitisena 150 viimast Eesti keskmist brutokuupalka, praegu on hüvitis 1,87 miljonit krooni.


Miks sõduri elu ei kindlustata?

Hansapanga pressiesindaja Kristi Künnapas: “Sõjaolukorda ja osalemist sõjalistel operatsioonidel — välja arvatud kordusõppused ja kohustuslik sõjaväeteenistus — peetakse nii meie kui ka enamiku rahvusvaheliste kindlustusseltside poolt väga suureks riskiks.

Tihti ka riskiks, kus on väga palju määramatust, mis teeb selle hindamise äärmiselt keerukaks. Seetõttu on laialt levinud ülemaailmne praktika, et sõjategevuse riski üldjuhul ei kindlustata. Eesti kaitseväelased saavad elukindlustuse küll sisuliselt tavatingimustel, aga neile kehtib üldine välistus sõjategevuse riski osas. Seega kaitse ei kehti Iraagis või Afganistanis.”