Saaremaal asuv Pihtla vallavalitsus keeldus rahaliselt toetamast kaht kodanikku, kellele kuuluv kinnisvara oli lume raskuse all kahjustada saanud, kirjutab ajaleht
.

“Ühehäälselt toetust mitte eraldada alljärgnevatel põhjustel: 1. Omavalitsused ei kompenseeri ilmastikuoludest tulenevaid kahjusid, mille ennetamisele on igal inimesel ka ise võimalik kaasa aidata. Ka ei näe sellise toetuse maksmist ette Pihtla valla eelarvest sotsiaaltoetuste maksmise kord. 2. Igal inimesel on võimalik oma hooneid kindlustada ja sel juhul hüvitab tekkinud kahjud kindlustusfirma,” seisab vallavalitsuse protokollis.

Pihtla abivallavanem Tiit Rettau ütles, et kahjuks ei olnud vallal võimalik antud avaldusi toetada, kuna puudub selline ressurss. Rettau lisas, et tegemist ei ole siiski põhimõttelise otsusega hädasolijaid üldse mitte toetada. Aidatud on varem ja aidatakse ka tulevikus. Pihtla vallavalitsus rõhub küll hoonete kindlustamise peale, kuid erinevatest kindlustusfirmadest öeldi Saarte Häälele, et lume katuselt koristamata jätmine on inimese enda hooletus ning seda võib käsitada kui kahjusaamisele kaasa aitamist. Lume tõttu sisse vajunud katuste juhtumeid kindlustus reeglina ei hüvita.

“Kindlustus on mõeldud kaitseks ootamatuste eest. Kui lund on aga kogunenud katusele juba nädalaid ja selle eemaldamiseks ei ole mitte midagi ette võetud, ei ole katusekonstruktsioonide purunemise korral enam tegemist ootamatu ja ettenägematu sündmusega,” märgitakse ka Seesam kindlustuse kodulehel. Samas ei suuda kindlasti iga pensionär katusele ronida ja sealt lund lükata.

Muhu vallavanem Raido Liitmäe nentis, et ka vald ei paku sellist teenust, kuid kindlasti püütakse vallavalitsuse poole pöördunud inimest aidata, talle kas või vastava teenuse pakkujat soovitades või kontaktandmeid andes. Muhu vallavanem ütles, et aidata püütakse ka kodanikku, kelle vara on lume tõttu kahjustada saanud. Liitmäe sõnul leitakse eelarvest vajadusel ka vajaminev summa.