Kiltsi mõisa kaunistustega ukseportaalid on kivi haaval välja kangutatud ja minema tassitud. Välisukse portaal on puutumata, kuid kaks sisemist paekivist portaali on kadunud. Maas vedelevad veel üksikud paeplokid, mida kurinahad pole tahtnud, kirjutab Lääne Elu.

Läänemaa muinsuskaitseinspektor Kalli Pets arvas, et ilmselt taheti vanu ilukivisid kasutada kamina või maja vundamendi ehituseks. “Tegu on siis kas tavalise vandaaliga, kes tahtis plokke kasutada maja täitematerjalina, või asjatundliku inimesega, kes sai aru portaalide muinsusväärtusest ja soovis neid endale,” ütles Pets.

Maakonnaarhitekti Tõnis Padu sõnul on kadunud portaalid peaaegu ainsad renessansiaegsed ukseportaalid Eestis, samalaadseid muinsusobjekte võib näha veel ainult Tallinnas Mustpeade majas. “Kiltsi mõisa linnuseosa pärineb 13.–14. sajandist ja seega on tegu arhitektuurimälestisega,” ütles Padu.

Kiltsi mõisa ostis mõned aastad tagasi OÜ Mental Büroo. Hoone ja selle juurde kuuluva maa hind oli 40.000 krooni. Privaatvarast hoolimata pole ala tähistatud eravalduse sildiga.

“Ma üritasin politseisse avaldust teha, kuid politsei keeldus enne asja uurimast, kui materiaalne kahju on määratud,” kurtis muinsuskaitseinspektor Pets. Mõis kuulub aga erakätesse ja avalduse peaksid tegema hoopis omanikud.

Kahju määramiseks oleks tarvis kohapeale kutsuda eraldi inspektsioon.

Peale tühjade ukseavade on täiesti purustatud mõisa tagafassaad, mille avastasid muinsuskaitsjad sellel kujul mai lõpus-juuni algul.

Kalli Petsi sõnul kahtlustavad omanikud Kaitseliitu, kes Kiltsi linnakus õppusi korraldab. Kaitseliidu Lääne maleva pealiku kohusetäitja kapten Heino Rebane väidab, et kuuleb sellist asja esimest korda. “Meie Kaitseliit pole Kiltsis ammu õppusi teinud, viimati olime linnakus aastaid tagasi,” kinnitas ta.

Arhitekt Tõnis Padu sõnul võib tegu olla ka lihtsalt lagunemisega.