Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul on Moldova väga huvitatud Eesti kogemusest regionaalarengu toetusprogrammide kujundamisel ja rakendamisel, edastas siseministeeriumi pressiesindaja.

„Meil on Eestis arvestatav teadmiste pagas regionaalarengu toetamiseks nii vabaühenduste, omavalitsuste, kui ka ettevõtluse kaudu. Näiteks aitab riik saada taas elektri vooluta jäänud metsataludel, panustab tööstusalade kaudu uute töökohtade tekkesse ning paneb õla alla üle saja kooli ning lasteaia ehitamisel. Nüüd saame neid õppetunde jagada Moldovale, keda huvitab ühelt poolt meie kogemus meetmete koostamisel ja teisalt raha jagamise ja järelevalve süsteemi korraldamisel,“ selgitas Kiisler.

Kahe riigi koostöö regionaalpoliitika vallas sai alguse kaks aastat tagasi, kui Moldova ametnikud külastasid Eestit. Tookord Tallinnas räägitust on mitmed asjad Moldovas juba reaalselt rakenduse leidnud. Sel sügisel tulevad sealsed ametnikud taas Eestisse, et tutvuda lähemalt näiteks EASi tööga.

Regionaalminister Siim Kiisler kohtus kolmapäeval ja neljapäeval Moldova ehituse ja regionaalarengu minister Marcel Raducani ja riigiminister Victor Bodiuga.

2009. aastal oli Eesti regionaaltoetuste maht üle kahe miljardi krooni. Kokku rahastati 25 toetusmeetme- ja programmi kaudu 2329 projekti, välistoetust sai 231 projekti. Toetus ühe elaniku kohta oli kõige suurem Saare ja Võru maakonnas, kõige väiksem Harju maakonnas. Kõige rohkem projekte ühe elaniku kohta leidis toetust Hiiu maakonnas.