Tigeda koera ohvriks langenud naise poja sõnul ei unusta ta kunagi pilti, mis talle avanes. "Nägin luud käest välja turritavat. Ma ei unusta kunagi seda tumedat vereloiku," kirjeldas 78-aastase Zinaida poeg Pjotr RusDelfile.

Zinaida on praegu ravil Põhja-Eesti regionaalhaiglas ning kuigi arstid rääkisid Pjotrile, et kätt peaaegu ei ole enam, kuna kahjustatud on nii närvid, kõõlused ja luud, on siiski lootust, et käsi jääb emale alles. "Aga teda hammustas koer, seal on mikroobid. Ema on 78-aastane, ta on umbes 140 sentimeetrit pikk ja kaalub 40 kilo," on poeg siiski murelik.

"Sõitsime naisega jalgratastega, kui meile helistas naaber ja ütles, et koer hammustas ema. Pöördusime kiirelt koju tagasi ja nägime järgmist pilti: ema lamab, käsi ribadeks, vereloigus ja veri on selline venoosne, paks. Mitte kunagi ma ei unusta seda pilti," rääkis Pjotr.

Poja kohalejõudmise hetkeks olid naabrid juba kiirabi kutsunud ning poeg helistas viivitamatult ka politseisse. Ema rünnanud koer oli samal ajal Pjotri krundil. "See oli hiiglasuur kaukaasia lambakoer. Lähenesin oma väravale ja ta viskus aiale. Kuidas ta minu aeda sattus, ma ei tea."

Ema Zinaida jutu järgi juhtus rünnak järgmiselt: "Ta istus ja puhastas ploome, tahtis moosi keetma hakata. Järsku nägi enda ees seda lõusta - kust koer välja ilmus, me ei  tea.  Koer haaras ta käest, verd hakkas voolama, ema kukkus ja koer hammustas veel kord kätt. Seejärel koer lahkus."

"Ema jõudis veel vaevu-vaevu naabrite juurde minna ning need kutsusid kiirabi," rääkis Pjotr.

Tema sõnul on on sama koera aianduskooperatiivis varemgi nähtud. "Eelmisel aastal hammustas ta naabreid, aga keegi ei esitanud kaebust." Tegemist on samas aianduskooperatiivis elavate inimeste koeraga, kes pole kuidagi reageerinud kaebuste peale oma koera agressiivsuse kohta.

Politsei ei saa kriminaalasja algatada

Politsei saabudes oli Zinaida juba kiirabiga haiglasse toimetatud. Konstaabel pildistas vereloiku, rääkis naabritega ja koeraomanikega. Esmaspäeval läks Pjotr politseisse avaldust kirjutama.  "Tahtsime kriminaalasja algatamist. Kuid ainuke asi, mida politsei sai teha, on saata materjalid uurijale. Uurija ütles, et ta ei näe mingit põhjust kriminaalasjaks."

Saue konstaabel Ivo Roosimägi, kes käis laupäeval sündmuskohal, rääkis RusDelfile, et nemad ei saa kriminaalasja algatada. "Olen asjaga kursis. Küsitlesime eile naabreid, kelle koer vanainimest ründas. Lugu on järgmine -  nemad olid toas ja koer oli ka toas. Maja uks avaneb sissepoole, nii et koer ise seda ust lahti lükata ei saa," selgitas politseinik. "Aga nende väike kolmeaastane laps käis piima joomas ning eks ta vist tegi ukse lahti, nii et koer sai aeda." Naabrite aed on küll 180 sentimeetrit kõrge, aga ühes kohas aia juures olid plokid, kust  koer üle hüpata sai ning  memmekesele kallale minna. 

Küsimusele, kas politsei algatab kriminaalasja, vastas konstaabel: "Kuidas me algatame koera peale kriminaalasja? Koera peale ei saa algatada kriminaalasja."

Selgub, et koeraomaniku vastutus on määratletud kohalike omavalitsuste seadusega, mille alusel saab koeraomanikule teha kuni 800 euro suurune trahv, juhul kui koera poolt on inimesele tekitatud tervisekahjustus või materiaalne kahjustus. Konstaabel saab uurimise lõpus omanikele vaid protokolli teha.

Politsei soovitas kannatanul pöörduda kohtu poole, sest vaid kohtul on õigus oma otsusega võtta koeraomanikult konkreetse looma pidamise õigus.

Konstaabli sõnul näitasid omanikud neile ka koera passi ning loom on vaktsineeritud, kuna tegemist on näitusekoeraga.