26. ja 27. mail toimus AIDS 2011 konverentsi raames Nokia Kontserdimaja esisel platsil Eesti HIV-positiivsete Võrgustiku, AIDS Healthcare Foundationi ja Tervise Arengu Instituudi läbiviidud
HIV-kiirtestimine, teatas Eesti HIV-positiivsete Võrgustiku kommunikatsioonijuht.

Telk oli HIV-testimiseks avatud kella 12–16. Kasutusel olid HIV kiirtestid: veeniverd ei võetud ning vastuse sai teada juba mõne minuti jooksul. Testide usaldusväärsus on üle 99 protsendi.

26. mail tuli ennast testima 181 inimest. HIV-positiivseks osutusid neli Venemaa kodanikku ja kaks Eesti kodanikku.

27. mail käis testimas 237 inimest ning HIV-positiivse diagnoosi said viis inimest.

Euroopa kolleegid kiitsid Eestis edukalt toimivat kiirtestimise süsteemi ning olid meeldivalt üllatunud, et riiklike struktuuride tulemuslik koostöö mittetulundusorganisatsioonidega võimaldab Eestis pakkuda sedavõrd kvaliteetset HIV-kiirtestimist, efektiivset ravi ning nõustamist.

Iga inimene, kes on olnud kaitsmata seksuaalvahekorras, peaks end kindlasti HIV suhtes testida laskma. Eestis on täna tuhandeid inimesi, kes ei tea oma nakatumisest. HI-viirus võib inimese organismis olla pikka aega ilma, et endast kuidagi märku annaks. Mitte kuigi ammu tähendas HIV-diagnoos kiiresti halvenevat tervist ning kindlat surma mõne aasta jooksul. Õnneks on ajad muutunud ning kaasaegne meditsiin tagab nakatunutele täisväärtusliku elu paljudeks aastateks. "Eestis on ARV-ravi koos vajalike analüüsidega kõigile tasuta, ka neile, kel puudub ravikindlustus," sõnas Igor Sobolev Eesti HIV-positiivsete Võrgustikust.

Fakte:

• Eestis on HIV-nakkus registreeritud kokku 7852 inimesel (seisuga 27. mai 2011).

• Eksperthinnangute põhjal võib HIV-nakatunute tegelik arv Eestis olla 11 000 - 12 000.

• Üha enam inimesi nakatub seksuaalsel teel, eriti kehtib see naiste kohta.

• Uute nakatunute keskmine vanus on võrreldes varasemate aastatega tõusnud.

• Eesti on HIV-nakkuse leviku poolest Euroopa Liidu riikide seas esikohal.

• Paljudel noortel naistel jääb kondoom kasutamata, sest kardetakse partneri halvakspanu.