Päästeameti pressiesindaja Mari Tikan ütles BNS-ile, et Tartu üksik-päästekompanii ning kiirguskeskuse spetsialistide eelmisel nädalal läbi viidud kiirgusluure selgitas, et keskkonnaohtlikku pinnast on umbes 700 kuupmeetrit.

“Võrreldes 1999. aastal kiirguskeskuse tehtud mõõtmistega, on pinnast 7,6 korda rohkem,” ütles Tikan.

Ta lisas, et kuna Tartu linnavalitsusega on tehtud leping vaid 204-kuupmeetrilise radioaktiivsete, kuni paarisentimeetrise läbimõõduga ohtlikke metallitükke sisaldava pinnase äraveoks, käivad edasised läbirääkimised täiendava 500 kuupmeetri teisaldamiseks.

“Töö Turu 34 krundil, Emexi metallikokkuostu lähedal, seisma ei jää ning kindlasti leitakse lahendus ka ülejäänud radioaktiivse pinnase äraveoks,” kinnitas Tikan.

Ta lisas, et keskkonnaohtlik pinnas viiakse Sillamäe ohtlike jäätmete hoidlasse spetsiaalsete tihendatud autokonteineritega.

Metallitükkide kiirgusallikas on päästeameti andmetel isotoop tseesium-137 ning kiirguse tase kuni 45 mikrosiivertit tunnis ehk 450 korda üle Tartu loodusliku fooni. Looduslikuks fooniks loetakse kiirgust, mis on kuni 0,2 mikrosiivertit tunnis.

Tseesium-137 võib teadlaste sõnul põhjustada südamehaigusi, varajast vananemist ning muid tervisehäireid.

Keskkonnaministeeriumi haldusalas töötava kiirguskeskuse spetsialisti Kersti Peedo kinnitusel on võimalus saada Tartust Turu tänava äärest tervist kahjustavat kiirgusdoosi kaduvväike.

“See oleks võimalik, kui keegi korjaks radioaktiivsed osakesed kokku ja viiks endale koju voodi alla,” ütles Peedo.