Palga tõttu lahkujaid on asutuses pidevalt, kirjutab Postimees. Kiirabiarstina töötav Silver Sarapuu ütles esmaspäeval, et kolm kiirabiõde on parasjagu andnud lahkumisavalduse, lähiajal võib olla korraga minemas ka mitu arsti.

Kõik raskete patsientide haiglatevahelise veoga tegeleva reanimobiilibrigaadis töötavad arstid on ähvardanud lahkuda, kui palk ei tõuse.

Reanimobiilibrigaadis on arstid, kes põhikohaga töötavad Tartu ülikooli kliinikumi intensiivraviosakonnas. Kliinikumis teenivad arstid tunnis 100 krooni ümber, kiirabis aga umbes 60 krooni. Reanimobiiliarstid nõuavad palga tõstmist kliinikumi tasemele, sest töö sisu on sarnane.

Tartu kiirabi juhatuse liige Ago Kõrgvee ütles, et reanimobiiliarstide palgatingimuste osas on läbirääkimised alanud ja lootus pingeid maha võtta on olemas. Küll aga ei pidanud ta tõenäoliseks tunnitasu määra kergitamist arstide nõutud tasemele, sest riigieelarvest kiirabile tulev raha seda ei võimalda.

Tartu kiirabis on arsti kohustes töötavatel residentidel tunnitasu 40 ja tavakiirabis sõitvatel arstidel 50 krooni. Õdede tunnipalk mahub vahemikku 22-29 krooni.

Kõrgvee ütles, et loodetavasti sunnib tervishoiutöötajate esmaspäevane palgalepe riiki ka kiirabile lisaraha andma.

Kokkuleppe kohaselt on 2005. aastal arstide tunnipalga miinimum 66 krooni, õdedel 34 krooni ja hooldustöötajatel 20 krooni. 2006. aastal on kokkuleppe järgi arstide minimaalne tunnitasu 75 krooni, õdedel 39 ja hooldustöötajatel 23 krooni.

Tartu kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets ütles, et Tartu kiirabi 17 brigaadist puudutab suur lahkumine siiski eelkõige kuut, mis paiknevad Tartus. Maakondades paiknevate brigaadide puhul pole see teema nii tõsine.

Lisaks arstidele-õdedele on kiirabis aga tööl ka autojuht-parameedikud. “Nende palgaküsimus on veel teravam, ” ütles Laugamets.