Inglismaal Cambridge`i ülikoolis asuv ja sellel suvel kõigile avatuks tehtud KGB arhiivivalitsuse majori Vassili Mitrohhini arhiivis leidusid muuhulgas ka dokumendid, kus oli kirjas, et 1951. aasta 5. novembril jootis KGB agent täis Saksa luureorgani kaastöötaja ja USA luure residendi ning toimetas nad Lääne-Berliinist Ida-Berliini ja andis NLi julgeolekutöötajate kätte. Selle USA residendi puhul oli tegemist Tallinnas sündinud ja CIA heaks töötanud Vladimir Kiviga, vahendab "Pealtnägija".

Kivi lõpetas kusjuures hiljem Gulagi vangilaagris.

Eestiga seotud seigad ja Stalini salaplaan

Dokumentidest tuli aga välja veel Eestiga seotud seikasid. Näiteks oli arhiivis kirjas, et 1963. aastal töötas nõukogude välisluures Eesti pagulastega ehk nagu neid KGB keeles nimetati, "emigrantidega" kokku 11 agenti, rääkis arhiivi uurinud ajaloolane Meelis Saueauk.

Arhiivist ei tulnud välja, et kas need 11 agenti olid kõik eestlased või mitte.

Samuti püüti mõjutada ka välisriikide poliitilist juhtkonda ning elanikkonna arvamust ning 1978. aastal oli nõukogude luure Genfi residentuuriga dokumentide kohaselt seotud keegi Eesti päritolu argentiinlane.

Konkreetseid Eesti nimesid oli aga siiski Mitrohhini failides kõige rohkem peatükis, kus räägitakse dissidentidest. Näiteks mainiti seal Kalju Mätikut, kes osales 1970. aastatel nõukogudevastases organisatsioonis Eesti Demokraatlik Liikumine ning pidi ka selle eest vangilaagris olema.

Ajaloolane Meelis Saueauk avastas veel ka arhiivist dokumendi, kus kirjeldakse seda, kuidas juba 1940. aasta aprillis tegi Stalin Kremlis Riia nõukogude luure residendi osavõtul teatavaks, et varsti toimub uute nõukogude vägede sisseviimine Balti riikidesse. Selle kohtumisel osalesid lisaks Stalinile veel luurejuht Beria ja välisminister Molotov ning jutt käis olukorrast Baltikumis ja vägede sisseviimisest.

Muuhulgas hoiatas Stalin kohalviibijaid, et "see, millest siin räägiti, mitte kellelegi mitte sõnagi, isegi teie otsestele ülemustele."

Ometi jõudis see info KGB arhiivi ja Vassili Mitrohhini kaudu avalikkuseni.

KGB major pages arhiiviga Inglismaale

Ajaloolane Küllo Arjakas kirjutas juba 2008. aastal Eesti Päevalehes Mitrohhini arhiivide tekkest ja mehest endast nii:

"Ükski inimene ei taha teha aastaid tühja tööd. Isegi kui selle eest hästi makstakse. Mõnikord kirjutavad loomeinimesed raamatuid või partituure sahtlisse. Aga osalt enda tühjakselamiseks. Teha aga aastaid tühja tööd, riskides selle eest kodumaa reetmise paragrahviga, saada surmanuhtlus või 20 aastat vangilaagrit?! Jääda ilma väljateenitud hüvedest – see tundub juba täiesti mõistusevastane.

Aga just sellist tööd tegi Moskvas aastatel 1972–1984 KGB arhiivivalitsuse major Vassili Mitrohhin (1922–2004). Ta töötas välisluureteenistuses 1950. aastate algusest. Esimene pikem sõit viis ta Lähis-Itta, kus ta infiltreerus Vene õigeusu kirikusse. Hiljem süüdistati teda saamatuses ja viidi operatiivtöölt üle KGB arhiivi – ja ta vastas aastaid KGB eri lülide järelepärimistele. Ta alustas luuredokumentide põhjal ülevaate koostamist KGB tegevusest välisriikides: algul õppis pähe nimed-varjunimed ja kirjutas need õhtul kodus ringi, seejärel peitis kohapeal paberitükkidele tehtud märkmed kingadesse ja viis need välja. Hiljem kirjutas tavalistele paberilehtedele, pani need taskutesse ja jalutas KGB uuest, Jassenevo peahoonest rahulikult minema. Nädalavahetusel viis märkmed kodunt oma Moskva- lähedasse suvilasse, peites need anumatesse, mis maha maeti. N Liit oli oma võimsuse tipul ja polnud ühtegi märki, et seda – uskumatult unikaalset materjali – saaks keegi eales lugeda.

Kui NSV Liit 1991. aastal kokku varises, õnnestus Mitrohhinil oma arhiiviga siirduda Suurbritanniasse, kus tema kaasabil sai Briti luureorganisatsioon nelja aastaga pea ammendava ülevaate KGB välishaardest. 1999. aastal ilmus luure- ja poliitikamaailma šokeerinud “Mitrohhini arhiiv” inglise keeles, käsitledes KGB tegevust lääneriikides 1930.–1980. aastatel. Kirjastus Sinisukk avaldas selle eesti keeles 2002. aastal.

Kuidas sattus KGB major läände? Kui varem arvati, et see toimus läbi Eesti või Läti, siis mõnda aega tagasi teatas üks kõrge Leedu ametnik, et see toimus Vilniuse kaudu. Igal juhul pakkus Mitrohhin end ja mõnda kaasavõetud dokumenti ühes Balti pealinnas USA saatkonnale, aga nood ei taibanud, kellega tegemist. Siis läks Mitrohhin, jällegi ilma ette teatamata Briti saatkonda, kus tal tekkis usalduslik kontakt. Kuu hiljem tõi Mitrohhin Moskva peidikust kaasa juba 2000 lehekülge dokumente. 1992. aasta sügisel lahkus koos perega Londonisse. Ta sai Briti kodakondsuse ja elamiseks anonüümse turvamaja. USA luureeksperdid nimetasid üleantud dokumentatsiooni “kõige täiuslikumaks ja ammendavamaks, mida oleme saanud mis tahes allikalt”."