AHHAA juhatuse liige Andres Juur rääkis, et Tallinnalt ei saadud uue näituse jaoks lisatoetust ja samuti polnud linn nõus sõlmima keskusega pikemat rendilepingut kui aasta.

"Kui oleks saanud mitmeaastase lepingu, siis oleks andnud see võimaluse kirjutada näituse jaoks projekt kusagile mujale. Aga projekti kirjutamise eelduseks on garantii, et kahe-kolme aasta pärast, kui see raha peaks realiseeritama, oleks meil koht, kus seda näidata - näitusi reeglina planeeritakse ette kaks-kolm aastat," selgitas Juur.

Tallinn aga kinnitas, et kellegagi ei sõlmita pikemaid lepinguid kui aasta ja pretsedenti teaduskeskusele ei tehtud. "Nii oleme lõhkise küna ees, meil pole uut näitust üles panna ja vana asja ei saa igavesti näidata," sõnas Juur.

"Suhtlesime Tallinna spordi- ja noorsooametiga algusest peale avatud kaartidega, et selline on seis ja kui ei ole võimalik leida stabiilsemat ja mõistlikumat rahastamise vormi ega lisarahastust, siis ei ole jätkamine võimalik. Ega nad rahul ei olnud."

Kuid Tallinna eelarve kinnitamisega oli selge, et teaduse petuskeeme, libateadust tutvustava uue näituse majjatoomiseks küsitud 60 000-70 000 eurot lisaraha keskusele ei leitud.

Seda väljapanekut saab siiski tulevikus näha Tartus. "Meil on plaanis seda näitust ikkagi inimestele näidata, suure tõenäosusega jääb see aastasse 2014."

Tallinnas sobivaid ruume ei leitud

Juure sõnul otsis keskus Tallinnas uusi ruume, kuid sobivaid vastuvõetavatel tingimustel hetkel pole. "Rääkisime mõnede kaubanduskeskustega - teaduskeskustel on selline eripära, et ükski Euroopa teaduskeskus ei ole isemajandav ja Eesti kaubanduskeskused ei ole veel valmis selleks, et rendi küsimise asemel tuge pakkuda."

Tallinna teaduskeskuse töötajatele on pakutud võimalust asuda ümber Tartu AHHAAsse. "Jutt käib seitsmest inimesest, kellest üks on andnud nõusoleku Tartusse tööle asuda. Teiste kohta veel ei tea. Kuna meil kuluvad giidid Tartus marjaks ära, siis nad on kõik siia väga oodatud," ütles Juur.

Tüliks Tallinnaga põhjust ei näe

Hoolimata sellest, et linn teaduskeskuse soovidele vastu ei tulnud, ei näe Andres Juur tüliks linnaga põhjust. "Ma ei kisuks siinkohal intriige, eks ta otse loomulikult tekitab tuska, et ei leita võimalusi, aga teisest küljest tuli Tallinn aastal 2009 väga sõbralikult vastu, pakkudes ruume koos majandamiskulude kattega, ehk siis meil olid tasuta ruumid, mis olid puhtad ja korras ja mille eest oli elekter ja küte tasutud," sõnas ta.

"Kuna algselt saigi seda küsitud kui ajutist varianti, siis nüüd, olukorra muutudes, oleks kuidagi imelik kedagi süüdistada, et peaksite tegema meiega pika lepingu. Ma arvan et AHHAA võib olla tänulik, et Tallinn meile vastu tuli."

Samas ei välistanud ta ka, et pealinna filiaal kunagi uuesti avatakse, kuid seda kindlasti mitte paari lähema aasta jooksul. Seniks loodetakse, et külastajad jõuavad Tartusse teadusega tutvuma."Meie eesmärk on olla kättesaadav kõigile eestlastele. Ma arvan, et meil jagub energiat käima lükata AHHAA sees ka kooliprogrammid, kus oleks võimalik ka neil koolilastel, kellel majanduslikult raske piletit osta, vähemasti tulla siia tundi tegema," avaldas ta lootust.