„Meil on väga hea meel, et Eesti kultuuriisiksusi metafoorsesse suvesse koondav installatsioon „Objekt nr. 2011“ on tekitanud arutelu kultuuri loomuse ja kultuuriloojate rolli üle, nii ajakirjanduses kui ka eraviisiliselt. Installatsioon tekitas palju erinevaid tõlgendusi, poolehoidu ja loomulikult ka vastuseisu. Oli põnev ja loodame siiralt, et see arutelu ajaleheveergudel jätkub,“ võttis projekti kokku selle üks autoreid, lavastaja Mart Koldits.

„Samavõrd rõõmustavad meid kolme nädala jooksul toimunud erinevad installatsioonid, etteasted ja meeleavaldused „Objekt nr. 2011“ sees,“ lisas ta. Olgu siinkohal meelde tuletatud näiteks näitleja Kersti Heinloo Objekti täitmine õhupallidega 11. märtsil, muusiku ja kunstniku Raul Kelleri telkimine, Ülle Kaljuste lillede istutamine või kunstnik Fideelia-Signe Rootsi aktsioon 9. Märtsil juhtimaks tähelepanu kunstnike majanduslikule olukorrale. Meenutamist väärivad ka kümned kontserdid (Ando Kiviberg, Ardo Ran Varres, Siim Aimla, Aili Vahtrapuu, Anne Türnpu, Peedu Kass, Markus Teeäär, Raoul Kurvitz, Tõnis Tüür, Marco Laimre, Veronika Portsmuth jne.), käsitöötunnid (Signe Kivi, Tõnu Oja, Alo Kõrve, Krista Lehari jne.) ning sportlikumalt veedetud tunnid (Mai Shein, Kristjan Sarv, Igor Kotjuh ja Villem Loigom). Samamoodi ka kõik objektis viibinud loomad – arhitekt Ralf Tamme tuhkur Kuku, Tarmo Tederi koer Nobe ja kunstnik Mare Raidma lammas.

Kokku veetis 3 nädala jooksul installatsiooni suvekliimas ühe tunni 336 kultuuritegelast. Teiste hulgas kirjanikud Aino Pervik, Andrus Kivirähk, Doris Kareva, Karl Martin Sinijärv ja Mart Kivastik, kunstnikud Hannes Starkopf, Ene-Liis Semper, Kaido Ole ja Valli Lember, teatritegelased Peeter Volkonski, Peeter Jalakas, Arvo Kukumägi, Mare Tommingas ja Helen Lokuta, režissöörid Veiko Õunpuu, Tanel Toom ja Peeter Simm, heliloojad Helena Tulve ja Tauno Aints, arhitektid Vilem Künnapu, Mai Shein ja Illimar Truverk, dirigendid Eri Klas, Tarmo Leinatamm ja Aarne Saluveer, muusikud Markus Teeäär, Peep Lassmann, Jaan Pehk, Ivo Linna ja Liisi Koikson.

„Koostöös Tallinna Kunstihoonega kavatseme kogu ettevõtmise ja selle olulisemad vastukajad jäädvustada eraldi raamatuna, mis valmib käesoleva aasta sügiseks,“ lubas Koldits. Installatsioon „Objekt nr. 2011“ kuulub Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 ametlikku programmi ning selle autoriteks ja korraldajateks on Mart Koldits, Kaarel Oja, Indrek Tiigi (Allianss Arhitektid), Kadri Tamre, Iir Hermelii, Kadri Tikerpuu ja Sirli Berfström. Klaasobjekti enda saatus on praegu veel lahtine, kuid ideid on mitu.