Vanarahvas ütleb, et ega tali taeva jää. Ei jäänud ka seekord. Kevade asemel saabus meile ootamatult talv. Või õigemini: talv läbi kestnud kevadele järgnes nüüd talv.

Maalehe ilmatark Kaleph Jõulu Viljandist ei ole lumeuputuse üle sugugi üllatunud, sest talvel on veel omajagu õigust kohal olla. Alles märts ju! 80-aastane mees mäletab kaugeid lapsepõlveaastaid, kus samuti talv otsa vahel lund polnud ja siis äkki sadas see märtsi lõpus maha.

EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain aga talvele suurt peoaega ei luba. Juba nädalavahetusel saabuv soojalaine võib lume sama ruttu hävitada, kui see maha sadas. Kui soojaks läheb ja kas see kogu lume ära viib, selgub täpsemalt paari päeva pärast.

Maalehe ilmatark Ilmar Tiis­maa kipub aga arvama, et kevad on oma võimaliku edumaa maha mänginud ja jääbki hilisepoolseks. Seda rääkis ta oma kodus Pärnumaal Koonga vallas Lõpe külas juba esmaspäeva pärastlõunal enne suurt lumetuisku.

“Aprilli esimene pool tuleb veel üsnagi märtsi sarnane, ka lund saame, kuid kuu teisest poolest muutub ilm kevadiseks, mitte küll veel kevadeks,” täpsustab ta.

Nädal tagasi helistas Maalehte ja pakkus esimest korda oma ennustust Arved Lõuna-Läänemaalt Lihulast, kes rohkem oma tutvustuseks öelda ei tahtnud. Tema sõnum seisnes selles, et tuleb kuiv suvi ja hea odra-aasta. “Kevad on aga algul jahe, sest lund oli napilt. Külvama saab hakata 20. aprilli paiku ja parim kartuli mahapaneku aeg on 4. maist 15. maini,” sõnab Arved.

Jahedat ja pikka kevadet lubab meile ka Elmar Kuus ehk Kuuse-taat Põlvast, lisades, et tulemas on üks läbi aegade jahedamaid kevadeid. Aprillis küll lund enam ei tulevat, kuid erilist sooja samuti mitte. Tänavu jääb tulemata ka vahel aprilli lõpus saabunud troopiline soojalaine, mis looduse kiirelt käima lükkab ja puud lehte paneb.

Pikka ja hilist kevadet pakub ka Ülo Roosnurm Harjumaalt. “Pööripäeval puhus tuul külmast suunast, kirdest ja idast,” põhjendab mees.

Et kevad kipub venima, seda meelt on ka Liisu Raplamaalt. “Pööripäeva järgi peaks tulema üsnagi päikeseline, kuid jahe kevad — seda eeskätt külmade ööde tõttu. Ega enne mai keskpaika korralikku sooja tule, vaid üksikutel päevadel 20 kraadi.”