Nõukogu esimehe, Tartu Ülikooli rahandus- ja pangandusprofessori Mart Sõrgi kinnitusel ei ole nõukogul põhjust ümber vaadata oma neljapäevast otsust esitada Eesti Panga presidendiks endine rahandusminister Mart Opmann (44). «Oleme enda arvates piisavalt kompetentsed, et seda otsust teha,» ütles Sõrg eile Postimehele.

Presidendi kantselei teatel osutas Meri Opmanni tagasi lükates «vajadusele säilitada Eesti Panga sõltumatus» ning soovile leida keskpanga president, kes «suudaks tegusalt esindada Eesti Panga huve Euroopa Keskpanga nõukogus».

Küsimusele, kas Sõrgi hinnangul annab põhiseadus Merile õiguse nõukogu valik tagasi lükata, vastas too lubadusega küsida nõu juristidelt, millega ei välistanud pöördumist õiguskantsler Eerik-Juhan Truuvälja poole.

Ka keskpanga nõukogu liige Mati Meos kinnitas eile Postimehele, et president Lennart Meri ametlik teade, miks Mart Opmann ei sobi Eesti Panga presidendiks, ei ole ammendav. «See ei sisalda tõsiseltvõetavaid põhjendusi,» ütles Meos.

Opmann ütles eile, et tal endal ei ole hetkel kavatsust otsuse vastu sõtta minna: «Presidendi otsus on vaieldav, aga see on eelkõige küsimus panga nõukogule ja juristidele - eriti põhiseadust tundvatele juristidele.»