Kuku raadio saates „Keskpäevatund“ esinenud ettevõtja Rein Kilk märkis, et viimasel ajal on kõneldud ka Ene Ergma või Tunne Kelami kandidatuurist presidendi kohale, kuid kumbki pole seda kinnitanud ja mõlemad on sellest võimalusest pigem ehmunud kui meelitatud.

Kilgi sõnul on nüüd huvitav jälgida Keskerakonna reakstiooni, kas nad toetavad ka president Ilvest või seavad üles oma kandidaadi. Kilk nimetas Enn Eesmaad ja Aadu Musta, kes mõlemad on olnud presidendikandidaadid ka varem.

„Mingil hetkel on Keskerakond siiski sunnitud ütlema, kas nad toetavad Ilvest või ei,“ tõdes ka ajakirjanik Ainar Ruussaar. „Kui ei toeta Ilvest, siis peavad toetama kedagi teist.“

Volikogu koguneb nädala pärast

Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu koguneb presidendikandidaadi otsustamiseks 21. mail. Istungile on palutud esinema praegune riigipea Toomas Hendrik Ilvese, keda IRL eelmistel presidendivalimistel toetas.

Temalt oodatakse aruannet tema tegevusest presidendina ning programmi tulevikuks. Esinemise järel vastab Toomas Hendrik Ilves küsimustele, seejärel langetab volikogu salajasel hääletusel otsuse Ilvese toetamise või mittetoetamise kohta.

Juhul, kui IRL otsustab Toomas Hendrik Ilvest toetada, teeb see võimalikuks presidendi valimise juba riigikogus. IRLil on riigikogus 23 kohta. Juba varem on oma toetusest Ilvesele teatanud 33 saadikuga Reformierakond ja 19 saadikuga esindatud sotsiaaldemokraadid.

Presidendivalimised toimuvad Eestis 29. augustil. Parlamendis vajab kandidaat valituks osutumiseks kaht kolmandikku saadikute häältest ehk 68 saadiku toetust. Kui lisaks sotsidele ja Reformierakonnale otsustab Ilvest toetada ka IRL, on koos 75 saadiku toetus.