"Konverents pidi olema suunatud noortele, aga pooled kohaletulnutest olid vanad poliitikud ise. Samas oli saalis ka umbes kolmandik tühje kohti, mis vahest näitas registreerunud inimeste huvi kadumist."

"Tänasel üritusel räägime asjadest nii, nagu nad on, mitte nii, nagu nad paistavad või tahetakse, et välja paistaks," rääkis konverentsi korraldaja Jelena Kalbina avakõnes.

Esimesena esines Keskerakonna esimees Edgar Savisaar. „Poliitikat ei saa mitte kunagi terveks ravida. Ärge seda kohe lootkegi. Poliitikas on tegelikult kaks sellist väljundit, kaks tiimi - poliitika võib olla kui missioon millegi saavutamiseks ja poliitika võib olla lihtsalt intriig. Tegelikult seda on nüüd päris huvitav jälgida ning tegelikult on see päris provokatiivne, millega te välja tulite,“ sõnas Edgar Savisaar.

"Poliitika on intriig, avalik saladus vene kultuurikeskuses. Konverents vene kultuurikeskuses on üks suur avalik saladus. Tegelikult koht on normaalne," ütles ta. Selle peale sõnas Kalbina: "Siin sai odavamalt kaks üritust kokku teha."

"Ajakirjanikel on lood juba valmis kirjutatud ja tsenseeritud"

Väga ülemeelikus meeleolus Edgar Savisaarel oli aga ajakirjanikest oma arvamus: „Neil on lood juba valmis kirjutatud ja ära tsenseeritud. Delfi peatoimetaja kommentaarid ei ole kindlasti sõbralikud.“

„Aga igal juhul ma tunnustan teid selle käigu eest sellepärast, et muidu võib-olla poleks seda üritust üldse märgatud. Võib-olla ilmaasjata tegite, et te neid ajakirjanikke sisse ei lasknud. Minu vaene sõber Tuuli Koch istub seal maja ees ja külmetab ja surub oma kuuehõlmu kokku rohkem ja tüdruk võib saada niimoodi veel kopsupõletiku. Mina oleks küll neid kõiki sisse lasknud, sest nagunii nad kirjutavad, nagu nad tahavad. Neil on lood juba valmis kirjutatud ja ära ka tsenseeritud. Nii et selles asjas ei ole nagu erilist muret."

"Nii. Ma tahtsin tegelikult rääkida teile mõningatest asjadest ja noorte poliitikast, kuigi teil on täna võib-olla laiemad teemad, aga paari asja ma tahtsin ma teile öelda, millele me peaks ka keskenduma. Need on need asjad, millest noored poliitikud küllalt palju omavahel räägivad - tasuta kõrgharidus, üliõpilaste sotsiaaltagatised, üldse kõrghariduse reform ja vaidlused selle ümber nii noorte seas kui ülikoolides."

"Aga võitlust ju selle reformiga on, esiteks on vaidlus selle üle, et meie üliõpilased on pigem töölised, kes käivad vabal ajal koolis, sellepärast Eesti tudengite sissetulekust suure osa võtab enda teenitud raha. Need on Euroopa uuringud ja ma oleme muide selles asjas üks, ühe kõrgeima näitajaga riik. See on kindlasti üks suur probleemide ring. Ja kui rääkida sellest ülikooli reformist, siin on veel terve rida vaidluskohti - kas õppekava vorm on 100 või 75 protsenti, kas tal peab olema õigus tasuta õppekohale olenemata õppekeelest, selle praeguse reformi järgi oleks tasuta ainult eestikeelse õppekeelega õppekavad jne."

Rääkides noorte tööpuudusest ja jätkuvast hinnatõusust, ütles Savisaar, et eelise tööturul on kaotanud eesti noored, mitte vastupidi. 

"Enamus vene noori on suutnud eesti keele ära õppida, et nad oskavad nii vene keelt kui eesti keelt."

Savisaare tuleku ja kõne ajal olid inimesed täielikus haudvaikuses ning keegi midagi ei küsinud, ei seganud.

Toobal rääkis e-valimistest ja manipuleerimisest

Keskerakonna liidrile järgnes Priit Toobali ettekanne teemal "Võimustruktuuride sekkumine poliitikasse. E-valimised". Slaidide peal oli välja toodud ülevaade e-valimistest aastail 2005-2011. Slaidi all oli suurelt kirjutatud: "Ohustatud on neljandiku hääletajate hääled".

"Mina olen täiesti kindel, et e-valimisi kasutatakse võimul olevate seltskondade poolt ära, sellega manipuleeritakse valimistulemusi, sellega sekkutakse poliitikasse, seda mitte ausal teel," rääkis Toobal. "See on üks pilt sellest, mis minu meelest päris hästi iseloomustab e-valimisi."

"Kui Keskerakonnale heidetakse ette, et Keskerakond ei tegele e-valimiste temaatikaga sellepärast, et on selle vastane, sest eakad inimesed ei e-hääleta ja et noored ei vali Keskerakonda. Ma lükkan väite ümber," sõnas erakonna peasekretär.

"Lükkan väite ümber, et Keskerakondlased ei kogu hääli, sest 2009. aastal võitis Edgar Savisaar e-hääletused."

Rääkis sellest, et mujal maailmas on e-hääletused ära keelatud, sest need pole põhiseadusega kooskõlas ja on ebaturvalised. "Niikaua, kuni Eestis läbiviidavad valimised ei saa kooskõlla põhiseadusega ning kõrvaldatud ei ole kõik turvariskid, tuleks e-valimised kõrvaldada!"

Riisalu oli saalis tehtud mees

Aivar Riisalu ettekanne oli teemal "Meedia sekkumine poliitikasse". Riisalut oodati kõige rohkem. Rahvas plaksutas hullult, kui ta tuli ja kui ta läks.

"Mind ei olnud erakonna jaoks enne olemas, kui asusin tantsusaatesse," rääkis Riisalu sellest, et meedia teeb sellest selle, kes sa oled, kuivikuid ei ole vaja.

"Ühiskonda mõjutatakse vastavalt otsustele, mitte soovidele," vihjas ta meedia võimule.

"Meedia ei ole peale meie kongressi meist midagi halvasti kirjutanud. Kui Savisaar ei oleks ametisse edasi jäänud, ei oleks nendel peale sellist poliitilist muudatust mitte midagi kirjutada."

"Mõelge enne kaks korda, kui lasete meediat endale liiga lähedale, siis tahab partei teid päriseks endale või vähemalt natukeseks, siis ei pea te poliitikasse rabelema läbi noortekogu," sõnas riigikogu liige Riisalu ja lahkus ruumis ovatsioonide saatel.

Klandorf jagas juriidilisi näpunäiteid

Tallinna abilinnapea, endise operatiivtöötaja Kalle Klandorfi ettekanne oli teemal "Jõustruktuuride sekkumine poliitikasse, jälitustehnika tutvustamine, tööpõhimõte ja avastamismeetmed".

"Maailmas on kolm vana ametit. Kolmas neist on luuramine. Maailma parimad agendid on naised, neil on midagi, mida meestel ei ole."

Ka rääkis ta keskerakondlaste värbamisest. "Värbamine on raske, mäletan oma esimest värbamist. Mul oli lõpuks tunne, et mitte mina ei värvanud, vaid tema värbas mind."

Hakkas rääkima politsei sekkumisest poliitikasse: "13. märtsil 2009 tollase linnapea eramajja tungides imiteeriti vargust, maja oli turvatud, kõike lindistati, varast kätte ei saadud, varas oli majas 30 sekundit, aga varastatud ei olnud mitte midagi, teisel korruselt oli võetud kell, mille hiljem perenaine avastas supipoti seest."

Järgmise aasta jaanuarist hakkab kehtima seadusemuudatus kriminaalkoodeksis, milles Klandorf näeb mitut vastuolu. "Inimesi võib võtta vahi alla kuni kuueks kuuks, ilma süüdistust esitamata, mitte kuskil mujal maailmas ei ole nii… See on šokivahistamine."

""Inimese jälitamist tuleb alustada kohe, ilma etteteavitamiseta" – see tähendab, et võib kuulata pealt ükskõik kelle kõnesid, ei pea sellest teavitama, kui kahtlus oli asjata, samuti pole reguleeritud korduskuulamiste vahemik. (Et näiteks kui täna kuulan Sašat, kõik on korras, aga homme kuulan uuesti, võib-olla siis on midagi.)"

Klandorf seletas veel, et enamus jälitusseadmeid on käsitöö ja pole nii kättesaadavad.

"Üldjoontes oli igav, peale Riisalu, kes tõmbas rahva juba esimesel hetkel käima," kirjeldas konverentsil osalenud poliitikahuviline Delfile. "Keegi esinejatest kauemaks ei jäänud ja varem kohal ei olnud. Lühidalt, kiirelt ja tavaline ajupesu."

Üritus lõppes kell 20.