Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) juhatuse liige Tõnis Kaumann ütles BNS-ile, et ühing käsitleb piketti segaüritusena, kuhu pileteid ei müüda, ning sellise ürituse korraldajad peavad maksma muusika esitamise eest EAÜ-le 125 krooni.

Sellest summast kannab autoriühing 78 protsenti autoritele üle. 125 kroonist 78 protsenti on 97 krooni ja 50 senti ning see raha läheb jagamisele “Viimse reliikvia” filmimuusika autori Tõnu Naissoo ning sõnade autori Paul-Eerik Rummo vahel.

Keskerakonna noortekogu pressisekretär Raimond Kaljulaid ütles BNS-ile, et ürituse korraldustoimkond on autoritasu maksmise vajadusega arvestanud ja muusika mängimisest teavitanud ka Eesti Autorite Ühingut.

“Praegu ootame autoriühingult arvet,” sõnas Kaljulaid.

Reformierakonda kuuluv rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo ütles BNS-ile, et tema ei ühine oma tekstide taolise käsitlusega, nagu tegi Keskerakonna noortekogu.

““Viimse reliikvia” muusika on autoriõigusega kaitstud ja ma loodan, et piketi korraldajad maksavad ka autoritasu. Minu looming ei kuulu enam mulle, see on avalikus käibes ning ma ei saa selle kasutamisele kätt ette panna,” ütles Rummo.

Rummo lausus, et keegi ei küsinud piketil tema loomingu kasutamiseks luba, kuid nentis, et sellist kohustust ei olegi kellelgi.

Umbes 15 Keskerakonna noortekogu liiget korraldasid teisipäeva ennelõunal Toompeal Stenbocki maja ees piketi, millega nad süüdistasid rahandusminister Tõnis Paltsu oma erahuvide kaitsmises.

Piketil osalenud levitasid lendlehte, milles väideti, et Paltsu otsust kõrvaldada ametist maksuameti peadirektor Aivar Sõerd ajendas soov kaitsta oma erahuve seoses maksuameti uurimisega.