Raju tegi ettepaneku kutsuda kokku komisjoni erakorraline koosolek, et arutada jaanuaris Keskerakonna ajalehes Kesknädal avaldatud teavet, mille kohaselt võis Laari majaost olla seotud ebaseaduslike tehingutega.

Kesknädala informatsioonile toetudes soovib Raju, et komisjon selgitaks, millal ja millise hinnaga ning kellelt ostis Mart Laar Ao 3 eramu või selle osa. Raju soovib komisjonil selgitada ka seda, mida tegi Laari hea tuttav Ivo Nikkolo Ao 3 majas elavate sundüürnikega ning kas Mart Laar osales rahaliselt või oma kõrget riigiametniku seisundit ära kasutades sundüürnikele EVP laenu saamisel ja selle tagasimaksmisel.

Raju soovitab komisjonil uurida, kas Ao 3 sundüürnikele EVP laenu väljastamisel rikuti kehtivaid õigusakte, kui sundüürnikud said pangast laenu Ao 3 eluruumide ostmiseks, kuid müüsid kuu aja pärast samad eluruumid uuesti samale omanikule tagasi. Komisjon peaks Raju sõnul andma ka hinnangu Ao 3 sundüürnike ja majaomanike vahel toimunud ostu-müügilepingutele, mis sõlmiti 1998. aasta 28. veebruaril ja 30. märtsil. Raju väitel tuleb selgitada, kas tegemist oli fiktiivsete tehingutega, mille eesmärk oli petta välja pangalaenu.

“Kahjuks ei ole riigikogu erikomisjon nendes küsimustes selget seisukohta võtnud,” nentis Raju BNS-ile tehtud avalduses. “Kui arvatakse, et need ei kuulu komisjoni pädevusse, siis pean õigeks saata need edasi seisukoha võtmiseks kriminaalpolitseile või kaitsepolitseile,” lisas ta.

Ühtlasi lisas Raju, et ta on komisjoni liikmena seadnud kahtluse alla ka komisjoni isamaaliitlasest aseesimehe Lauri Vahtre sobivuse sellele ametikohale ja teeb ettepaneku arutada komisjoni koosolekul Vahtre võimalikku tagandamist.

“Tundub, et Mart Laari majatehingute uurimise küsimus ei ole komisjonis just Vahtre survel asja tõsidusele vastava kiirusega edasi liikunud,” sõnas Raju.