Tagasiastumist arutava nõukogu koosoleku ajal oli ukse avanedes selgelt näha, et Keskküla istub üleni musta riietatult laua taga, näol patukahetsejalik ja rusutud ilme. Telekaamerad ja ajalehefotograafid hakkasid kohe tööle, mispeale Keskkülale lohistati varjuks kapp ette, kirjutab SL Õhtuleht.

“Ando Keskküla on äärmiselt löödud. Ta ei ole öö otsa maganud,” tuli Kunstiakadeemia prorektor Lylian Meister vabandama, miks Keskküla oma tagasiastumisest ei räägi.

Et tegemist oli Kunstiakadeemia jaoks hella küsimusega, selgitas veekalkvel silmadega Meister, et kahjuks on ajakirjandus tekitanud Keskküla ümber negatiivse fooni ning sellest johtuvalt ta ei saa enam ametis jätkata. Meister kinnitas, et Keskküla jätkab Kunstiakadeemia professorina E-meedia keskuses.

Vabade kunstide teaduskonna dekaan Marko Mäetamm tunnistas, et igal juhul on Keskküla lahkumine rektori kohalt temale kurb uudis. “Kuid teisest küljest on tunded vastuolulised. Ma tean, et tal jääb nüüd märksa suurem vabadus end kunstnikuna teostada. Nüüd algab tema taastõus kunstnikuna,” arvas Marko Mäetamm.

“Me kurvastame tema lahkumise üle, kuid peame seda vajalikuks ja ainuvõimalikuks lahenduseks. See on Ando Keskküla enda otsus. Ta on üheksa ja pool aastat siin töötanud. Ta on olnud siin majas väga armastatud rektor ja tema ajal on kunstiharidus jõuliselt arenenud,” rääkis Meister.

“Tal jäi palju pooleli, kuid tema abiga jätkame neid projekte,” ütles ta, pidades silmas Kunstiakadeemia Patareisse kolimist, ja lisas, et nõukogu ei uuri, kes ikkagi krediitkaardiga maksis: “Meil ei ole põhjust Ando Keskküla sõnades kahelda ja kindlasti ei ole me see asutus, kes peaks uurima selle ostu sooritajat.”

Kuigi pool tosinat ajakirjanikku ootas kunstiakadeemia rektori ukse taga, et ülikooli nõukogu istungi lõppedes tema tagasiastumise kohta kommentaari paluda, ei leidnud Keskküla jõudu kaamerate ette tulla. Ajakirjanikel õnnestus temaga kontakti saada alles sama päeva õhtul.

Keskküla pihtis SL Õhtulehele, et tal läheb praegu väga halvasti ja ta tunneb end väga halvasti. „Vaatamata sellele, et tänane nõukogu oli erakordselt meeldiv ja soosiv.”

Küsimusele, mida te teete homme, vastas Keskküla: “Istun kodus, mõtlen elu ja ajakirjanduse üle. Mul on tegelikult palju teha, mul on siin mitu lepingut ja projekti pooleli. Ei ole välistatud, et need on ka akadeemiaga seotud.”

Keskküla möönis, et seni pole tal kümneaastase rektoriks oleku ajal skandaale olnud. “Mul pole olnud otseselt skandaale, vaid ajakirjandusrünnakuid. Nad korduvad igal rektoril viie aasta tagant. Ütleme nii, et ajakirjandus on mind eluaeg hellitanud, aga rektoriametis on oma tsükkel, viis aastat. Ja alati enne valimisi tekivad sellised rünnakud. Tekib ajakirjanduse kõrgendatud tähelepanu.”

Keskküla nentis, et praegune skandaal ei ole tema pereelu otseselt mõjutanud. Samuti kinnitas ta, et tema südametunnistus on puhas.

Ühtlasi teatas professor Keskküla, et kavatseb uuesti Kunstiakadeemia rektori kohale kandideerida. “Sügisel otsustasin, et mitte. Täna otsustasin, et kandideerin.”

Võimalike rektorikandidaatidena on ajakirjandus maininud endist kultuuriministrit reformierakondlast Signe Kivi ja Kunstiakadeemia professorit Krista Kodrest.

Kaks nädalat tagasi kirjutas Eesti Ekspress, et Kunstiakadeemia poolt Keskkülale antud krediitkaardiga maksti 2002. aasta augustis Tallinnas tegutsenud lõbumajas üle 18 000 krooni väärtuses arveid.

Res Publica liige Keskküla on väitnud, et krediitkaart oli talt varastatud ja ta maksis sama aasta septembris arved oma raha eest kinni. Neljapäeval näitas Lylian Meister paberit, millest nähtub, et Keskküla maksis täpselt 20 000 krooni 19. septembril.