Aas rääkis Delfile, et tänavusel peaassambleel Eerik-Niiles Krossi juhtumit ei arutatud, ent Interpoli peasekretariaadis oli Krossi tagaotsimiskuulutus jutuks küll.

"Meie omalt poolt teeme kõik, et Krossi tagaotsimiskuulutus maha võetaks," ütles Aas, selgitades, et Interpoli ei tohi kasutada poliitilistel, rassilistel või sõjalistel eesmärkidel. Seda, kuidas Krossi tagaotsimiskuulutuse mahavõtmine kulgeb, ei osanud Aas ennustada."Raske öelda, kas see õnnestub."

Aas rääkis, et vaatamata sellele, et Krossi tagaotsimistaotlus on Interpolis üleval, ei tähenda see, et Kross ei võiks välismaale sõita. "Reisimist see ei keela. Sõltub riigist, kuhu Kross läheb. Ta võidakse seal kinni pidada ning järgmisena võivad iga konkreetse riigi esindajad Venemaaga kontakteeruda. Iga riik käitub sellisel juhul isemoodi, kõik sõltub riigist."

Interpoli kodulehele ilmus eelmisel nädalal, kaks päeva enne kohalikke valimisi Eestis, Eerik-Niiles Krossi tagaotsimise kuulutus. Kuulutuse kohaselt otsivad Krossi taga Venemaa võimud seoses piraatluse korraldamisega.

Ülespandud kirjeid kontrollib Interpol ja kui on kahtlust, et tagaotsimisel võib olla poliitiline, rassiline või sõjaline iseloom, siis tagaotsimiskuulutus blokeeritakse ja Interpoli juures olev sõltumatu komisjon annab sellele oma hinnangu.

"Eesti riik kavatseb Interpoli peaassambleel esitada protesti, mille eesmärk on juhtida tähelepanu, et Venemaa poolt esitatud tagaotsimistaotlus on poliitiliselt motiveeritud," sõnas Ken-Marti Vaher laupäeval.

"Eesti riik on esitanud oma selge seisukoha, et Interpol ei tohiks nimetatud Vene Föderatsiooni taotlust vahendada ja seda seisukohta kaitsevad Eesti kriminaalpolitsei juhid ka järgmisel nädalal Interpolis," sõnas Vaher.

IRL-i Tallinna linnapeakandidaadi Eerik-Niiles Krossi sõnul pole selles, et vene luureteenistus üritab teda diskrediteerida, midagi uut. "Venelased suutsid sokutada Interpoli kodulehele järjekordse tagaotsimise taotluse. Mulle teadaolevalt Eesti vastavad ametiasutused tegelevad venelaste manipulatsiooni menetlemisega. Viimane Interpoli ametlik seisukoht on, et tegu on ühemõtteliselt poliitiliselt motiveeritud taotlusega," sõnas Kross eelmisel nädalal.

Prokuratuuri hinnangul ei anna olemasolevad tõendid ja Venemaalt saadud informatsioon piisavalt alust Eerik-Niiles Krossi kaaperdamises kahtlustada

"Eesti ja Venemaa vahelisest õigusabi lepingust tuleneb põhimõte, et me ei anna üksteisele kodanikke üle. Võimalik on uurimise üleandmine ja seda on Eesti Venemaalt küsinud, kuid selleks ei ole Venemaa ilmutanud mingisugust valmidust. Prokuratuuri hinnangul ei anna praegu olemasolevad tõendid ja Venemaalt saadud informatsioon piisavalt alust Krossi kaaperdamises kahtlustada," ütles juhtiv riigiprokurör Heili Sepp.Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul väärib Vene eriteenistuse katse läbi Interpoli sekkuda Eesti riigi suveräänsusesse hukkamõistu. "Eerik-Niiles Krossi ründamine ööpäev enne valimisi on ühemõtteline sekkumine Eesti riigi suveräänsusesse pärast pronksiööd ja idaraha skandaali," sõnas Vaher laupäeval.

Vaheri sõnul on tegu katsega mõjutada kohalike valimiste tulemusi Moskvale sobivas suunas ning sekkumise toimumine vahetult enne valimisi ei saa olla juhus. "Venemaa on korraldanud oma nõiajahti juba pikemat aega. Praegusel juhul ei ole küsimus ühe linnapeakandidaadi isikus, vaid laiemas vene luureteenistuste manipulatsioonis Eesti riigi sisepoliitika mõjutamise eesmärgil. Eesti ametiasutuste hinnang on selge – tegemist on poliitilise protsessiga ning selle seisukoha esitame uuesti Interpolile ja Venemaale," sõnas Vaher.

Venemaa üritas juba eelmisel aastal Krossi Interpoli kaudu tagaotsitavaks kuulutada, aga ebaõnnestunult. Pole selge, miks tagaotsimiskuulutus alles nüüd välja ilmus. Avaliku tagaotsimiskuulutuse URL viitab, et kuulutus ise on juba eelmisel aastal valminud, aga on millegipärast alles nüüd avaldatud