Kohtla valla keskkonnanõunik Margit Juuse sõnul viivad inimesed Saka kanjonisse viiva tee äärsesse metsa peamiselt ehitusprahti. "Kogu pankranniku piirkond on ära risustatud," kõneles Juuse Delfile. „Kõige hullem on see, et mõned sõidavad autoga lausa pankranniku äärde ja loobivad jäätmed sealt alla, siis ei saa seda prügi sealt kätte ka.“

Juuse sõnul on raske öelda, kuidas prahi mahapanekut piirata. "Minu jaoks on see müstika," ei mõistnud Juuse prügi mahapanekut. "See on niigi teada, et prügi mahapanek ei ole lubatud. Oleme silte üles pannud, aga need lükatakse ümber."

Probleem ei ole tema hinnangul selles, et keelusildil olevat keelt lugeda ei mõisteta, vaid see on lihtsalt mugavus, sest Uikala prügilasse tuleb Kohtla-Järvelt sõita kümmekond kilomeetrit ja teist samapalju tagasi.

Juuse hinnangul on noorem inimesed teadlikumad ning prügistajad on pigem keskealine ja vanem põlvkond. Tema kinnitusel on prügivedu Kohtal vallas korraldatud ja prügila vastuvõtu ajad ja hinnad avalikud.

Põhiliselt ladestatakse metsa ehitusprügi, mille vastuvõtmine on prügilas kallim. „Ilmselt seda peljatakse ja arvatakse, et prügi metsa viimine võimaldab remondi eelarves kokkuhoidu,“ rääkis Juuse.

Olmeprügi visatakse Juuse sõnul metsa kui inimesed lähevad seda teed randa ja kuna pole sellist harjumust, et prügi pärast endaga kaasa viia, siis metsa see jääbki.

Ehkki see ei ole avalik rand, on sealtkaudu ligipääs merele. „Meil on olnud plaanis ka see tee kinni panna, aga niigi on liiga vähe ligipääse merele,“ põhjendas Juuse. „Me ei saa kõike kinni ka panna.“

Juuse pakkus, et lahenduseks võib olla just aktiivne kodanike tähelepanu, mis tekitaks prügistajatest hirmu ja hoiaks ära ka sellised juhtumid nagu reedel, kui suhtlusportaalis Facebook sattus tuhandete inimeste pahameele alla Saka kanjonisse viiva tee-äärse metsa prügistaja.

Nädalavahetusel jagati Facebookis enam kui 3000 korda pilte mehest, kes viis lõppeva nädala reedel kell 15 oma hõbedase Honda CRV-ga metsa prügi.

Delfiga ühendust võtnud mehe enda sõnul on fotod tehtud prügi laadimisel auto haagisele reedel kell 15.10 ja juba kell 15.21 vedas ta selle prügi Uikala prügilasse, kus sai ka vastava arve 40 kg olmeprügi eest summas 3 eurot ja 12 senti.

"Vedasin Sakal sealsamas elavale vanamemmele küttejäätmeid ja kuna mul oli käru taga, palus ta viia oma krundilt prügi kohta, kuhu terve Kohtla-Järve pidavat vedama," selgitas mees. "Viisingi siis sinna algul, aga sain aru, et see pole seal ametlik prügila. Kuigi sinna on veetud tuhandeid tonne jäätmeid ja seal ongi tõeline prügila!!!"

„Tahaks isegi teda, kes see vanamemm oli, kelle juurest veeti ära olmeprügi, mida korraldatud jäätmeveo käigus minema ei oleks saanud viia?“ imestas keskkonnanõunik Juuse.

Saka kanjonisse viiva tee äärde on Kohtla vallal aga juba tellitud konteinerid ja 1. mail toimuvad seal koristustalgud.